Havířova fazolová kyselica
Suroviny
- 300 g Zelí kysané
- 500 g Vepřové koleno uzené
- 500 g Fazole
- 1 kávová lžička Sůl
- 1.5 kávová lžička Cukr krupice
- 1 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 2 l Voda pitná
- 2 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 0.5 polévková lžíce Majoránka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1018 kcal
- Sacharidy 89 g
- Tuky 49 g
- Sodík 365 mg
- Bílkoviny 50 g
- Uhlovodany 9 g
- Cholesterol 123.8 mg
- Draslík 188.1 mg
- Vláknina 4030.3 mg
- Vitamín A 4030.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 30.2 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Velké máslové fazole promyjeme a den dopředu je namočíme do 0,5 l studené vody.
-
2
Druhý den uvaříme uzené maso s celou očištěnou cibulí, bobkovým listem a 1/2 lžičky soli v l,5 litru vody. Maso uvaříme doměkka, poté ho vyjmeme a do vývaru vložíme namočenou fazoli. Vaříme ji doměkka při mírné teplotě přibližně 60 minut. Potom k ní přidáme propláchnuté kysané zelí a vaříme společně 15 minut.
-
3
Ke konci vaření do polévky přimícháme smetanu, ve které jsme rozmíchali mouku. Za stálého míchání polévku dochutíme majoránkou a podle chuti solí a cukrem. Ještě ji povaříme přibližně 5-10 minut.
-
4
Maso pokrájíme na kostky velikosti sousta, rozdělíme ho do talířů, zalijeme fazolovou polévkou a podáváme.