Máslový závin s jablky
Suroviny
- 500 g Jablka
- 125 g Máslo čerstvé
- 60 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 125 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 20 g Cukr vanilka
- 30 g Cukr moučkový
- 50 ml Víno bílé
- 50 ml Voda pitná
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Skořice mletá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 451 kcal
- Sacharidy 52 g
- Tuky 24 g
- Sodík 68 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 24 g
- Cholesterol 153.1 mg
- Draslík 136.4 mg
- Vláknina 6162.9 mg
- Vitamín A 6162.9 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.6 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 28.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z hladké mouky a másla vymícháme máslový bochníček a odložíme do chladu. Poté připravíme druhé těsto. Mouku vsypeme na vál, přidáme špetku soli, uděláme důlek, vlijeme do něj žloutek, bílé víno a vlažnou vodu a vypracujeme lehké těsto. Rozdělíme na 2 díly a každý vyválíme na menší čtverec. Máslový bochníček rozválíme na stejně velký čtverec. Položíme jej na jednu část těsta a zakryjeme druhou částí. Na pomoučeném vále vyválíme na tenký plát a těsto složíme po délce na čtyřikrát. Zabalíme do suché utěrky, poté do vlhké utěrky a v chladu necháme cca 30 minut tuhnout.
-
2
Vychladlé těsto znovu rozválíme, složíme a opět uložíme na 30 minut do chladu. Takto postup zopakujeme ještě jednou, počtvrté těsto vyválíme na tenký obdélník, položíme na vodou opláchnutý plech a do středu poklademe na tenké plátky nakrájená, krátce podušená jablka. Posypeme cukrem smíchaným se skořicí, konce přeložíme přes sebe, potřeme rozšlehaným vejcem a v horké troubě upečeme dozlatova.
-
3
Hotový závin posypeme vanilkovým cukrem, necháme vychladnout, nakrájíme a podáváme.