Máslový závin s jablky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 130 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 500 g Jablka
  • 125 g Máslo čerstvé
  • 60 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 125 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 20 g Cukr vanilka
  • 30 g Cukr moučkový
  • 50 ml Víno bílé
  • 50 ml Voda pitná
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Skořice mletá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 451 kcal
  • Sacharidy 52 g
  • Tuky 24 g
  • Sodík 68 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 24 g
  • Cholesterol 153.1 mg
  • Draslík 136.4 mg
  • Vláknina 6162.9 mg
  • Vitamín A 6162.9 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4.6 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 28.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z hladké mouky a másla vymícháme máslový bochníček a odložíme do chladu. Poté připravíme druhé těsto. Mouku vsypeme na vál, přidáme špetku soli, uděláme důlek, vlijeme do něj žloutek, bílé víno a vlažnou vodu a vypracujeme lehké těsto. Rozdělíme na 2 díly a každý vyválíme na menší čtverec. Máslový bochníček rozválíme na stejně velký čtverec. Položíme jej na jednu část těsta a zakryjeme druhou částí. Na pomoučeném vále vyválíme na tenký plát a těsto složíme po délce na čtyřikrát. Zabalíme do suché utěrky, poté do vlhké utěrky a v chladu necháme cca 30 minut tuhnout.

  • 2

    Vychladlé těsto znovu rozválíme, složíme a opět uložíme na 30 minut do chladu. Takto postup zopakujeme ještě jednou, počtvrté těsto vyválíme na tenký obdélník, položíme na vodou opláchnutý plech a do středu poklademe na tenké plátky nakrájená, krátce podušená jablka. Posypeme cukrem smíchaným se skořicí, konce přeložíme přes sebe, potřeme rozšlehaným vejcem a v horké troubě upečeme dozlatova.

  • 3

    Hotový závin posypeme vanilkovým cukrem, necháme vychladnout, nakrájíme a podáváme.

Komentáře k receptu