Pikantní čečůvková polévka
Suroviny
- 200 g Čočka červená
- 200 g Klobása uzená
- 1 kávová lžička Paprika červená
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Vegeta
- 1 ks Cibule
- 3 ks Česnek
- 1.4 dl Voda pitná
- 2 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 0.5 polévková lžíce Majoránka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 508 kcal
- Sacharidy 42 g
- Tuky 29 g
- Sodík 201 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 40 g
- Cholesterol 55 mg
- Draslík 347 mg
- Vláknina 12093 mg
- Vitamín A 12093 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.6 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Přebranou a omytou čočku - hovorově čečůvku, uvaříme v 6 dl vody doměkka. Polovinu uvařené čočky rozmixujeme.
-
2
Oloupeme cibuli s česnekem, cibuli drobně pokrájíme a česnek prolisujeme. Klobásu pokrájíme na kolečka.
-
3
V hrnci si rozpálíme olej a cibuli zpěníme. Poprášíme ji moukou, promícháme a krátce osmažíme dozlatova, přimícháme červenou papriku a když se paprika rozpustí, přilijeme horkou vodu, kterou přivedeme k varu. Opatrně přimícháme uvařenou rozmixovanou čočku a následně i druhou polovinu čočky. Pomalu vaříme, přidáme klobásu, ochutíme solí, česnekem, majoránkou a po 5 minutách vaření přilijeme smetanu, dochutíme Vegetou. Polévku necháme přejít varem a podáváme.