Valašská brynzová polévka
Suroviny
- 120 g Sýr Brynza
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Ocet kvasný lihový
- 1 ks Cibule
- 7.5 l Voda pitná
- 2.5 dl Mléko acidofilní
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 0.18 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 154 kcal
- Sacharidy 7 g
- Tuky 11 g
- Sodík 177 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 7.3 mg
- Draslík 84.7 mg
- Vláknina 1530.5 mg
- Vitamín A 1530.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.4 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V kyselém mléce rozmícháme brynzu. Ve vodě rozmícháme hladkou mouku. Kopr omyjeme a drobně pokrájíme.
-
2
Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno a v hrnci na rozpuštěném másle ji podusíme, pak k ní přimícháme sladkou papriku. Když se paprika rozpustí, přilijeme do polévky rozmíchanou vodu s moukou a za stálého míchání přiléváme mléko s brynzou. Když se mléko za několik minut začne vařit, zmírníme ihned teplotu, ale stále polévku mícháme, aby se nesrazila. Přidáme drcený kmín.
-
3
Polévku vaříme asi 5-7 minut, pak ji odstavíme z plotny, dosolíme podle chuti a přimícháme kopr.
-
4
Polévku můžeme dochutit octem a podáváme.