Valašská brynzová polévka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 25 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 120 g Sýr Brynza
  • 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 1 kávová lžička Kmín drcený
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Ocet kvasný lihový
  • 1 ks Cibule
  • 7.5 l Voda pitná
  • 2.5 dl Mléko acidofilní
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • 0.18 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 154 kcal
  • Sacharidy 7 g
  • Tuky 11 g
  • Sodík 177 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 3 g
  • Cholesterol 7.3 mg
  • Draslík 84.7 mg
  • Vláknina 1530.5 mg
  • Vitamín A 1530.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 3.4 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V kyselém mléce rozmícháme brynzu. Ve vodě rozmícháme hladkou mouku. Kopr omyjeme a drobně pokrájíme.

  • 2

    Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno a v hrnci na rozpuštěném másle ji podusíme, pak k ní přimícháme sladkou papriku. Když se paprika rozpustí, přilijeme do polévky rozmíchanou vodu s moukou a za stálého míchání přiléváme mléko s brynzou. Když se mléko za několik minut začne vařit, zmírníme ihned teplotu, ale stále polévku mícháme, aby se nesrazila. Přidáme drcený kmín.

  • 3

    Polévku vaříme asi 5-7 minut, pak ji odstavíme z plotny, dosolíme podle chuti a přimícháme kopr.

  • 4

    Polévku můžeme dochutit octem a podáváme.

Komentáře k receptu