Dušená vepřová plec na zelenině
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
- 800 g Vepřová plec
- 30 g Citronová kůra
- 2 krajíc Chléb konzumní
- 400 ml Pivo světlé 10% 3,9% obj.
- 200 ml Pivo tmavé 10% 3,7% obj.
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Zázvor mletý
- 2 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 5 ks Nové koření celé
- 5 ks Pepř černý celý
- 1 ks Petržel kořen
- 2 špetka Kmín mletý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 824 kcal
- Sacharidy 66 g
- Tuky 130 g
- Sodík 301 mg
- Bílkoviny 44 g
- Uhlovodany 43 g
- Cholesterol 142 mg
- Draslík 1608 mg
- Vláknina 35934.5 mg
- Vitamín A 35934.5 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 76.1 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 46 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na kostky, cibuli nakrájíme nahrubo, z citronu odkrojíme dva proužky kůry, tvrdý chleba nastrouháme, maso osolíme a poprášíme mletým kmínem.
-
2
Do velkého rendlíku vlijeme pivo, přidáme koření, cibuli, zeleninu, citronovou kůru, maso a dusíme pod poklicí.
-
3
Když je maso udušené, vyjmeme ho na talíř a držíme v teple. Z omáčky odstraníme celé koření i kůru a zeleninu s cibulí rozmixujeme. Poté do omáčky vmícháme nastrouhaný chleba a prohřejeme.
-
4
Maso nakrájíme na porce a přelijeme omáčkou.