Kořeněná kýta pečená na pivu
Suroviny
- 100 ml Ocet kvasný lihový
- 60 ml Voda pitná
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 5 ks Nové koření celé
- 4 ks Hřebíček
- 7 ks Pepř černý celý
- 1 ks Tymián čerstvý
- 1 ks Rozmarýn čerstvý
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 2 l Pivo světlé 10% 3,9% obj.
- 1.5 kg Vepřová kýta
- 0.13 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
- 0.07 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 794 kcal
- Sacharidy 46 g
- Tuky 40 g
- Sodík 226 mg
- Bílkoviny 54 g
- Uhlovodany 34 g
- Cholesterol 168 mg
- Draslík 1504.1 mg
- Vláknina 28355 mg
- Vitamín A 28355 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 25.4 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 84.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme marinádu z půl litru piva, octa, koření a bylinek. Do marinády naložíme maso a pod přikrytím necháme v chladničce přes noc marinovat. Poté maso na másle s olejem osmažíme ze všech stran.
-
2
Osmažené maso vložíme do zapékací mísy, přelijeme marinádou, zbylým pivem a pod poklicí dusíme v předehřáté troubě na 180 °C zhruba tři hodiny.
-
3
Měkké maso vyjmeme, šťávu přecedíme do kastrolu, zahustíme moukou, kterou jsme rozšlehali ve vodě, a dobře provaříme. Maso necháme zchladnout, nakrájíme na plátky a v omáčce necháme prohřát.