Rýže se švestkami a ořechy
Suroviny
- 40 g Čokoláda hořká
- 70 g Máslo čerstvé
- 20 g Ořechy lískové pražené
- 160 g Rýže loupaná
- 250 g Švestky
- 80 g Cukr krupice
- 20 g Strouhanka
- 10 g Cukr vanilka
- 2 ks Vaječný bílek slepičí
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vanilkový lusk
- 1 špetka Citronová kůra
- 0.5 l Mléko plnotučné
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 502 kcal
- Sacharidy 63 g
- Tuky 24 g
- Sodík 64 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 58 g
- Cholesterol 175.5 mg
- Draslík 222 mg
- Vláknina 5315.4 mg
- Vitamín A 5315.4 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.3 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 637.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rýži přebereme, propláchneme, spaříme a zalijeme mlékem. Přivedeme k varu, uvaříme kaši a necháme vychladnout.
-
2
Mezitím v míse smícháme 50 g másla s cukrem, žloutky, citronovou kůrou a vyškrábnutým vanilkovým luskem. Přidáme vychladlou rýži, nastrouhanou čokoládu, pražené strouhané oříšky a sníh ušlehaný z bílků.
-
3
Nákypovou formu vymažeme zbytkem másla a vysypeme strouhankou. Vlijeme polovinu těsta, rozetřeme, poklademe polovinami vypeckovaných švestek a přelijeme zbytkem hmoty.
-
4
V rozpálené troubě upečeme dozlatova. Rozdělíme na talíře, posypeme cukrem a podáváme.