Vepřové mleté maso se švestkami
Suroviny
- 100 g Anglická slanina
- 50 g Ořechy vlašské
- 50 g Pistácie
- 120 g Slanina vepřová
- 800 g Vepřová plec
- 80 g Švestky sušené
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Majoránka
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 1.5 kávová lžička Koření pěti vůní
- 2 ks Cibule
- 2 ks Vejce slepičí
- 2 ks Žemle tuková
- 2 stroužek Česnek
- 0.75 l Voda pitná
- 1 dl Mléko polotučné
- 1 dl Vývar drůbeží
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 3 polévková lžíce Koňak Armaňak
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1155 kcal
- Sacharidy 42 g
- Tuky 84 g
- Sodík 1115 mg
- Bílkoviny 53 g
- Uhlovodany 25 g
- Cholesterol 304.6 mg
- Draslík 1194.9 mg
- Vláknina 9614.3 mg
- Vitamín A 9614.3 mg
- Vitamín B6 1.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté plecko pokrájíme na kostky a pomeleme na masovém strojku. Sušené švestky bez pecek omyjeme a pokrájíme na poloviny. Očištěnou cibuli s česnekem drobně nasekáme, žemli nakrájíme na kostičky a namočíme do mléka. Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky. Omytou petželovou nať drobně pokrájíme. Uzenou máslovou (vysokou) slaninu nakrájíme na dlouhé tenké plátky.
-
2
Do mísy dáme vepřové pomleté maso, drůbeží vývar, sušené švestky, vejce, cibuli, česnek, koření, anglickou slaninu, namočenou žemli, pistácie, vlašské ořechy, koňak, čerstvě pomletý pepř, drcený kmín, sůl a majoránku.
-
3
Směs důkladně promícháme a vložíme ji do zapékací mísy, kterou jsme vyložili plátky slaniny tak, že okraje slaniny jsou přehnuty přes okraj mísy. Pak mísu naplníme sekanou, dobře ji vtlačíme do všech rohů, uhladíme a překryjeme přečnívajícími plátky slaniny. Povrch musí být celý pokrytý slaninou. Mísu zakryjeme víkem, vložíme ji do většího pekáče s vodou (asi 3/4 l - podle velikosti nádob - voda dosahuje max. do poloviny zapékací mísy) a vložíme vše do předehřáté trouby péct. Pečeme asi 70 minut při 180°C.
-
4
Upečenou sekanou necháme vychladnout, pak ji vyklopíme, nakrájíme na plátky a podáváme.