Hovězí omáčka s bramborovou čepicí
Suroviny
- 400 g Brambory
- 70 g Cibule
- 30 g Máslo čerstvé
- 10 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 250 g Žampiony čerstvé
- 500 g Hovězí maso zadní
- 30 ml Olej olivový
- 150 ml Víno červené
- 200 ml Hovězí vývar základní
- 15 ml Protlak rajčatový
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 407 kcal
- Sacharidy 20 g
- Tuky 19 g
- Sodík 269 mg
- Bílkoviny 33 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 81.5 mg
- Draslík 717.9 mg
- Vláknina 7042.3 mg
- Vitamín A 7042.3 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 14.2 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Maso pokrájíme na kostky 2x2 cm velké, osolíme, opepříme. Brambory oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Cibuli zbavíme slupky a pokrájíme na drobné kousky. Houby nakrájíme na plátky.
-
2
V hrnci rozpálíme tuk, maso na něm osmažíme do zhnědnutí, poté vyjmeme a dáme stranou, do hrnce vsypeme cibuli a smažíme osm minut. Přidáme žampiony, lehce osmahneme, poprášíme moukou. Přilijeme protlak, vývar a víno, zaprášíme moukou. Do omáčky vrátíme maso a přiklopené dusíme 120 minut. Dle potřeby doléváme vodu. Zatímco se omáčka vaří, dáme povařit na 12 minut nastrouhané brambory do vroucí osolené vody. Uvařené brambory slijeme a necháme okapat. Hotovou omáčku osolíme a opepříme dle potřeby, nalijeme do zapékací mísy a posypeme nastrouhanými brambory, navrch dáme kousky másla. Zapékáme při 190 °C 30 minut.