Špenátové brambory

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 62 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 1000 g Brambory
  • 120 g Cibule
  • 6 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 200 g Sýr Eidam cihla 30%
  • 300 g Špenát listový čerstvý
  • 15 ml Olej olivový
  • 300 ml Smetana 16% (pochoutková)
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 2 stroužek Česnek
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 477 kcal
  • Sacharidy 42 g
  • Tuky 24 g
  • Sodík 144 mg
  • Bílkoviny 27 g
  • Uhlovodany 38 g
  • Cholesterol 37.5 mg
  • Draslík 1506 mg
  • Vláknina 17090.4 mg
  • Vitamín A 17090.4 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 52.6 mg
  • Vitamín E 1.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 10.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Brambory oloupeme a pokrájíme na plátky. Špenát omyjeme a necháme dobře okapat. Cibuli zbavíme slupek a pokrájíme na drobné kousky, stejně postupujeme s česnekem.

  • 2

    Olej rozpálíme, přidáme cibuli a smažíme do zesklovatění, poté poprášíme moukou a za stálého míchání minutu smažíme. Osolíme, opepříme, přidáme muškátový oříšek a smetanu. Povaříme do zhoustnutí, poté odstavíme z plotny. Pokrájené brambory přendáme do hrnce, zalijeme vodou a uvedeme k varu. Vaříme 12 minut, poté vodu slijeme a brambory necháme okapat. Polovinu brambor naskládáme do zapékací mísy, zalijeme polovinou omáčky, poklademe špenátem, osolíme, posypeme sekaným česnekem. Přidáme další vrstvu brambor, opět zalijeme omáčkou, osolíme a pečeme při 190 °C 25 minut. Poté vyjmeme z trouby, posypeme sýrem a necháme péct ještě 5 minut.

Komentáře k receptu