Závin z bramborového těsta plněný zelím
Suroviny
- 1000 g Brambory
- 60 g Cibule
- 10 g Hrozinky
- 50 g Máslo čerstvé
- 40 g Cukr krupice
- 530 g Mouka polohrubá
- 6 g Kypřicí prášek do pečiva
- 100 g Mandle plátky
- 30 ml Mléko polotučné
- 30 ml Olej olivový
- 30 ml Ocet kvasný lihový
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 3 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Kmín celý
- 2 l Voda pitná
- 1 kg Zelí kysané
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1021 kcal
- Sacharidy 152 g
- Tuky 35 g
- Sodík 227 mg
- Bílkoviny 32 g
- Uhlovodany 148 g
- Cholesterol 108.3 mg
- Draslík 1375.3 mg
- Vláknina 23116.2 mg
- Vitamín A 23116.2 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 29.7 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 23.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory uvaříme ve slupce, slijeme a necháme vystydnout. Poté rozmačkáme na kaši. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kousky. Zelí propláchneme pod tekoucí vodou a necháme okapat.
-
2
Bramborovou kaši smícháme s 500 g mouky a kypřicím práškem. Do těsta vpracujeme mléko, máslo a špetku soli. Těsto necháme odpočinout na teplém místě. Olej rozpálíme a osmahneme na něm do změknutí cibuli, poté přidáme zelí, osolíme a přiklopené dusíme 6 minut. Pak zaprášíme zbylou moukou, dobře promícháme a podlijeme 50 ml vody. Osolíme, přidáme hrozinky a dusíme do změknutí. Poté dochutíme cukrem, octem a okořeníme. Těsto rozválíme na silnější plát, potřeme zelnou nádivkou a srolujeme. Potřeme rozšlehaným žloutkem, posypeme mandlemi a pečeme při 200 °C 30 minut.