Vepřové kotlety na pepři 4 barev
Suroviny
- 350 g Brambory
- 120 g Cuketa
- 100 g Sýr Parmezán
- 35 g Máslo jihočeské
- 0.5 kávová lžička Pepř citronový
- 8 kávová lžička Pepř 4 barev
- 2.5 kávová lžička Sůl mořská
- 2 ks Mrkev kořen
- 2 ks Petržel - nať
- 4 ks Vepřové kotlety
- 3 špetka Muškátový oříšek
- 1.5 l Voda pitná
- 2 dl Mléko plnotučné
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 1 polévková lžíce Hořčice
- 3 polévková lžíce Jablečné pyré
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 525 kcal
- Sacharidy 29 g
- Tuky 201 g
- Sodík 1757 mg
- Bílkoviny 35 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 91 mg
- Draslík 813.8 mg
- Vláknina 24343.9 mg
- Vitamín A 24343.9 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 17 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 315 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme maso: vepřové omyté kotlety (bez kosti) osušíme, pokud mají tukové okraje, tuk odřízneme. Z obou stran kotlety potřeme olivovým olejem, hořčicí a posypeme je čerstvě roztlučeným nebo nahrubo pomletým pepřem 4 barev. Osolíme je podle chuti (přibližně 1.5 lžičky), pak maso odložíme na mísu a necháme v chladu marinovat 10 - 15 minut.
-
2
Mezitím omyjeme a očistíme brambory, mrkev, petržel a cuketu. Petrželku kudrnku omyjeme, drobně pokrájíme a odložíme do misky.
-
3
Zeleninu pokrájíme na kostičky a uvaříme ji v osolené vodě (1.5 litru voda + 1 lžička sůl) doměkka. Pak slijeme vodu, zeleninu pomocí vidličky mírně rozmačkáme, přimícháme do ní rozpuštěné máslo, vlažné mléko a dochutíme citronovým pepřem. Zeleninovou směs dáme do zapékací misky, posypeme ji nastrouhaným parmezánem, 2-3 špetkami muškátového oříšku a dáme do předehřáté trouby zapéct dozlatova.
-
4
Rozpálíme teflonovou pánev a maso z každé strany orestujeme do zlatohněda. Mělo by být dostatečně propečené, šťavnaté.
-
5
Na talíře položíme kotlety, které polijeme masovou šťávou, přidáme k nim zeleninu a okolo masa přidáme 2-3 lžíce jablečného pyré. Každou porci posypeme petrželkou a podáváme.