Zelňačka s houbami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Anglická slanina
  • 150 g Brambory
  • 60 g Cibule
  • 40 g Máslo čerstvé
  • 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 20 g Houby sušené
  • 1 g Bobkový list
  • 1 g Nové koření celé
  • 1 g Pepř černý celý
  • 100 g Klobása uzená
  • 400 g Zelí kysané
  • 200 ml Mléko polotučné
  • 200 ml Smetana 16% (pochoutková)
  • 6 ml Citronová šťáva
  • 1 kávová lžička Kmín celý
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Cukr krupice
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 449 kcal
  • Sacharidy 24 g
  • Tuky 32 g
  • Sodík 275 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 13 g
  • Cholesterol 59 mg
  • Draslík 417.5 mg
  • Vláknina 4359 mg
  • Vitamín A 4359 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 6.5 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 17.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Brambory oloupeme a pokrájíme na menší kostky. Přendáme do hrnce, zalijeme vodou a uvedeme k varu. Vaříme 15 minut do změknutí brambor.

  • 2

    Do druhého hrnce dáme houby, propláchnuté zelí a koření. Přilijeme 1500 ml vody a uvedeme k varu. Uvařené brambory přisypeme ke směsi se zelím. Cibuli oloupeme a pokrájíme na drobné kousky. Slaninu a klobásu nakrájíme na menší kousky a opečeme společně s cibulí na rozpáleném másle. Smažíme 5 minut, poté zaprášíme moukou. Za stálého míchání smažíme 1 minutu, poté přilijeme mléko. Celou směs nalijeme do polévky a dále vaříme 20 minut. Vmícháme smetanu, osolíme a povaříme ještě 3 minuty.

  • 3

    Hotovou polévku dochutíme citronovou šťávou a cukrem.

Komentáře k receptu