Zelňačka s houbami
Suroviny
- 100 g Anglická slanina
- 150 g Brambory
- 60 g Cibule
- 40 g Máslo čerstvé
- 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 20 g Houby sušené
- 1 g Bobkový list
- 1 g Nové koření celé
- 1 g Pepř černý celý
- 100 g Klobása uzená
- 400 g Zelí kysané
- 200 ml Mléko polotučné
- 200 ml Smetana 16% (pochoutková)
- 6 ml Citronová šťáva
- 1 kávová lžička Kmín celý
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Cukr krupice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 449 kcal
- Sacharidy 24 g
- Tuky 32 g
- Sodík 275 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 13 g
- Cholesterol 59 mg
- Draslík 417.5 mg
- Vláknina 4359 mg
- Vitamín A 4359 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.5 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 17.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory oloupeme a pokrájíme na menší kostky. Přendáme do hrnce, zalijeme vodou a uvedeme k varu. Vaříme 15 minut do změknutí brambor.
-
2
Do druhého hrnce dáme houby, propláchnuté zelí a koření. Přilijeme 1500 ml vody a uvedeme k varu. Uvařené brambory přisypeme ke směsi se zelím. Cibuli oloupeme a pokrájíme na drobné kousky. Slaninu a klobásu nakrájíme na menší kousky a opečeme společně s cibulí na rozpáleném másle. Smažíme 5 minut, poté zaprášíme moukou. Za stálého míchání smažíme 1 minutu, poté přilijeme mléko. Celou směs nalijeme do polévky a dále vaříme 20 minut. Vmícháme smetanu, osolíme a povaříme ještě 3 minuty.
-
3
Hotovou polévku dochutíme citronovou šťávou a cukrem.