Polévka ze šalotky
Suroviny
- 100 g Brambory
- 30 g Máslo čerstvé
- 40 g Sýr Parmezán
- 1 g Bobkový list
- 300 g Šalotka
- 200 g Špenát listový čerstvý
- 2 g Tymián čerstvý
- 300 ml Smetana 16% (pochoutková)
- 1000 ml Vývar zeleninový
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Chilli koření mleté
- 5 stroužek Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 463 kcal
- Sacharidy 42 g
- Tuky 27 g
- Sodík 1439 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 39 g
- Cholesterol 57.8 mg
- Draslík 1008.3 mg
- Vláknina 8523.8 mg
- Vitamín A 8523.8 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 40.8 mg
- Vitamín E 2.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Šalotku oloupeme společně s česnekem. Tři stroužky a všechnu šalotku pokrájíme na drobné kousky. Rozpálíme 15 g másla a osmahneme na něm česnek a šalotku. Smažíme 4 minuty.
-
2
Brambory oloupeme a pokrájíme na drobné kostičky. K cibuli přidáme koření, brambory a vývar. Uvedeme k varu a vaříme 20 minut. Poté vmícháme 200 ml smetany a znovu uvedeme k varu. Vyjmeme koření a polévku rozmixujeme. Ochutíme solí a pepřem.
-
3
Na zbytku rozpáleného másla osmahneme zbývající česnek. Přidáme špenát, chilli, zbytek smetany a dusíme 5 minut. Osolíme, opepříme a odstavíme z plotny.
-
4
Sýr nastrouháme a vmícháme do omáčky. Hotovou polévku servírujeme přelitou lžící omáčky ze špenátu.