Zapečené penne s masem a sýrovou omáčkou
Suroviny
- 60 g Cibule
- 50 g Máslo čerstvé
- 5 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 20 g Petržel - nať
- 125 g Sýr Čedar
- 500 g Těstoviny Penne
- 20 g Bujón zlatý hovězí
- 600 ml Mléko polotučné
- 60 ml Víno červené
- 700 ml Omáčka rajčatová
- 2 ks Vaječný bílek slepičí
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 kg Hovězí maso mleté
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Strouhanka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 636 kcal
- Sacharidy 57 g
- Tuky 24 g
- Sodík 1396 mg
- Bílkoviny 45 g
- Uhlovodany 53 g
- Cholesterol 201.5 mg
- Draslík 813 mg
- Vláknina 3553.6 mg
- Vitamín A 3553.6 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 11.3 mg
- Vitamín E 1.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nakrájenou cibuli smažíme na oleji asi 2 minuty doměkka. Přidáme mleté maso a průběžně promícháváme a necháme zhnědnout. Případné hrudky rozmačkáme vařečkou.
-
2
Přilijeme víno, rajčatovou omáčku a kostky vývaru. Přivedeme k varu a pod pokličkou za občasného míchání asi 1 hodinu zvolna vaříme. Odstavíme, přidáme petrželku, sůl, pepř a směs necháme vychladnout.
-
3
Připravíme hladkou světlou jíšku z másla a mouky, odstavíme a postupně vmícháme mléko. Průběžně promícháváme a zahříváme asi 5 minut do zhoustnutí. Omáčku odstavíme, necháme mírně vychladnout a vmícháme do ní žloutky a sýr.
-
4
Penne vaříme ve slané vodě al dente. Scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme důkladně odkapat. Potom těstoviny smícháme s našlehanými bílky. Polovinu těstovin upravíme na dno hlubokého pekáče vytřeného olejem a pokryjeme masovou směsí.
-
5
Zbývající těstoviny promícháme se sýrovou omáčkou a upravíme do pekáče jako horní vrstvu. Posypeme strouhankou a zapékáme v troubě asi 45 minut dozlatova.