Hovězí kýta na víně
Suroviny
- 100 g Slanina vepřová
- 2 g Bobkový list
- 4 g Nové koření celé
- 800 g Hovězí kýta
- 200 g Sádlo vepřové škvařené
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Cibule
- 3 stroužek Česnek
- 0.5 l Víno červené
- 0.5 l Vývar z hovězích kostí
- 5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 735 kcal
- Sacharidy 13 g
- Tuky 59 g
- Sodík 639 mg
- Bílkoviny 34 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 92.8 mg
- Draslík 955 mg
- Vláknina 1223.3 mg
- Vitamín A 1223.3 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.4 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kýtu umyjeme, prošpikujeme slaninou a česnekem, osolíme, opepříme a obalíme v mouce. Na pánvi zahřejeme sádlo, přidáme na kolečka nakrájenou cibuli a spolu s novým kořením a bobkovým listem osmahneme. Když je cibule dozlatova dáme na pánev kýtu a ze všech stran ji opečeme.
-
2
Všechno z pánve přeložíme na pekáč, podlijeme vývarem, přiklopíme poklicí, vložíme do vyhřáté trouby a dusíme 80 minut.
-
3
Přibližně 15 minut před dokončením pečení, sejmeme poklicí, zalijeme vínem a pečeme bez ní, aby vznikla pěkná růžová kůrka.
-
4
Hotové maso vyjmeme z pekáče, necháme chvilku zatuhnout a porcujeme na silnější plátky.