Pečeně nedělní po italsku
Suroviny
- 175 g Sýr Feta
- 3 ks Cuketa
- 1 ks Česnek
- 1 ks Paprika zelená
- 1 ks Paprika žlutá
- 1 ks Paprika červená
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 3 špetka Rozmarýn čerstvý
- 1 kg Brambory
- 2.5 kg Kuře
- 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Rajčatová pasta
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1164 kcal
- Sacharidy 28 g
- Tuky 79 g
- Sodík 520 mg
- Bílkoviny 85 g
- Uhlovodany 25 g
- Cholesterol 338.4 mg
- Draslík 1641.5 mg
- Vláknina 10279 mg
- Vitamín A 10279 mg
- Vitamín B6 2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 75 mg
- Vitamín E 1.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 24.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vnitřek kuřete vypláchneme studenou vodou a osušíme. Uvolníme opatrně kůži z prsíček. Prstem rozšiřujeme dutinu, pokračujeme dokud neuvolníme kůži jak na prsíčkách, tak na stehýnkách.
-
2
Pokrájíme lístky rozmarýnu, smícháme je se sýrem feta, máslem, pepřem, pastou ze sušených rajčat a směs vkládáme pod kůži.
-
3
Kuře vložíme do pekáče, přikryjeme a pečeme 60 minut v předehřáté troubě.
-
4
Rozebereme 1 hlavičku česneku na stroužky, ale neloupeme. Přidáme po 40 minutách ke kuřeti. Kuře potřeme olejem, přidáme do pekáče několik snítek rozmarýnu, osolíme, opepříme a 40 minut před koncem sejmeme pokličku, aby kuře zezlátlo.
-
5
Kuře přendáme na mísu, obložíme částí zeleniny a zbytek dáme do jiné ohřáté mísy. Vylijeme většinu vypečeného tuku a do zbývajícího vmícháme mouku. Za neustálého míchání vaříme.
-
6
Štávu přecedíme do omáčníku a podáváme s kuřetem.