Bramborový závin - toč se škvarky

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 200 g Vepřové škvarky
  • 75 g Strouhanka
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř bílý
  • 5 ks Česnek
  • 4 dl Mléko plnotučné
  • 1 kg Brambory
  • 0.5 polévková lžíce Majoránka
  • 2.5 polévková lžíce Sádlo škvařené
  • 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 440 kcal
  • Sacharidy 39 g
  • Tuky 16 g
  • Sodík 435 mg
  • Bílkoviny 37 g
  • Uhlovodany 35 g
  • Cholesterol 13.8 mg
  • Draslík 866.1 mg
  • Vláknina 11255.2 mg
  • Vitamín A 11255.2 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 24.5 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 503.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Brambory oloupeme, omyjeme a syrové jemně nastrouháme. Dáme je do mísy a slijeme z nich přebytečnou vodu. Potom brambory přelijeme vařícím mlékem. Oloupaný česnek prolisujeme, škvarky rozsekáme nadrobno. Česnek, pepř, strouhanku, škvarky, sůl a majoránku přimícháme do spařených brambor a těsto důkladně promícháme.

  • 2

    Plech si vytřeme silnější vrstvou sádla, posypeme ho polohrubou moukou a těsto stěrkou rovnoměrně rozetřeme.

  • 3

    Pečeme v předehřáté troubě při 200 °C přibližně 20-25 minut dozlatova. Horkou bramborovou placku vyklopíme na pečící papír a stočíme ji do závinu.

  • 4

    Bramborový toč podáváme jako předkrm i hlavní jídlo.

Komentáře k receptu