Bramborová lepenice se zelím a škvarky
Suroviny
- 800 g Brambory
- 200 g Slanina vepřová
- 400 g Zelí kysané
- 3 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Kmín celý
- 2 kávová lžička Cukr krupice
- 2 ks Cibule
- 2.1 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 4 polévková lžíce Sádlo škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 520 kcal
- Sacharidy 40 g
- Tuky 35 g
- Sodík 1055 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 40 g
- Cholesterol 45.6 mg
- Draslík 1233.9 mg
- Vláknina 15996.8 mg
- Vitamín A 15996.8 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 64.1 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupané a omyté brambory nakrájíme na kostky, dáme do hrnce, zalijeme vodou (2 litry + 1,5 lžičky soli), přidáme sůl, kmín, uvaříme doměkka.
-
2
Oloupanou cibuli drobně pokrájíme. Uzenou slaninu nakrájíme na kostičky, v pánvi s 2 lžícemi sádla ji usmažíme dozlatova.
-
3
V hrnci na rozpáleném sádle zpěníme cibuli, přimícháme kysané zelí, poprášíme moukou, přimícháme cukr, sůl (0,5 lžičky), pepř, přilijeme 1 dl vody a dusíme doměkka.
-
4
Uvařené brambory scedíme, smícháme s dušeným zelím. Získanou lepenici dáme na talíře, posypeme škvarky, polijeme vyškvařeným sádlem a podáváme.