Dušené okurky s rýží
Suroviny
- 120 g Cibule
- 220 g Mrkev kořen
- 800 g Okurka salátová
- 120 g Rýže dlouhozrnná
- 500 ml Vývar zeleninový
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 špetka Pepř cayenský
- 1 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Zakysaná smetana
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 333 kcal
- Sacharidy 49 g
- Tuky 139 g
- Sodík 787 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 16.8 mg
- Draslík 522.3 mg
- Vláknina 8686.7 mg
- Vitamín A 8686.7 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 17.3 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Okurky oloupeme, rozpůlíme, zbavíme zrníček. Mrkev očistíme, spolu s okurkami nakrájíme na nudličky.
-
2
V kastrolu rozehřejeme máslo a podusíme na něm oloupanou, na kostičky nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a mrkev asi 5 minut. Přilijeme vývar, uvedeme do varu. Vsypeme propláchnutou rýži, pod pokličkou zvolna dusíme asi 5 minut. Přidáme okurky a dusíme ještě 10-15 minut.
-
3
Nakonec pokrm osolíme, okořeníme cayenským pepřem, ochutíme citronovou šťávou. Pro zjemnění vmícháme zakysanou smetanu.