Trojbarevné lasagne
Suroviny
- 120 g Cibule
- 60 g Máslo čerstvé
- 50 g Sýr Parmezán
- 35 g Sýr Parmezán
- 5 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 5 g Pepř černý mletý
- 3 g Muškátový oříšek
- 60 g Bazalka
- 800 g Passata (drcená rajčata)
- 500 g Lasagne
- 60 g Mouka pšeničná hladká
- 750 g Ricotta
- 500 ml Mléko polotučné
- 2 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 2 ks Vejce slepičí
- 2 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Sýr Parmezán
- 2 polévková lžíce Strouhanka
- 3 polévková lžíce Oříšky piniové
- 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 610 kcal
- Sacharidy 64 g
- Tuky 26 g
- Sodík 475 mg
- Bílkoviny 25 g
- Uhlovodany 9 g
- Cholesterol 84.8 mg
- Draslík 136.3 mg
- Vláknina 5308.1 mg
- Vitamín A 5308.1 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.1 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Zapékací mísu vytřeme rozehřátým máslem nebo olejem. Plátky těsta povaříme po 2-3 kusech ve slané vodě asi 3 minuty. Vyjmeme je a odložíme na vlhký ubrousek.
-
2
Sýrová náplň: Sýr ricotta smícháme s parmezánem, muškátovým oříškem a pepřem.
-
3
Rajčatová omáčka: Nakrájenou cibuli smažíme na oleji za občasného zamíchání asi 10 minut. Potom přidáme drcený česnek, ještě asi minutu smažíme. Vmícháme rajčata a rajčatový protlak a přivedeme omáčku k varu. Průběžně promícháváme. Potom stáhneme oheň, za občasného zamíchání vaříme asi 15 minut do zhoustnutí.
-
4
Bešamelová omáčka: Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, odstavíme ji a postupně do ní vmícháme mléko. Omáčku potom znovu průběžně promícháváme a zahříváme, dokud nezačne houstnout. Odstavíme a vmícháme vejce. Potom zahříváme téměř k varu, vařit se však nesmí. Přidáme sýr, osolíme a opepříme.
-
5
Rozehřejeme troubu na 200 °C. Na dno zapékací mísy rozložíme čtvrtinu plátků těsta, upravíme na ně třetinu množství náplně. Zasypeme bazalkou a polijeme třetinou množství rajčatové omáčky. Vrstvy střídáme, končíme plátky těsta.
-
6
Na poslední vrstvu těsta dáme bešamelovou omáčku, povrch uhladíme. Posypeme jej směsí strouhanky, piniových oříšků, papriky a parmezánu. Pokrm zapékáme 45 minut dozlatova.