Zapečené makarony s vepřovým masem
Suroviny
- 350 g Lilek
- 60 g Cibule
- 500 g Vepřové maso mleté
- 400 g Passata (drcená rajčata)
- 80 g Hrášek
- 150 g Mozzarella
- 60 g Sýr Čedar
- 50 g Sýr Parmezán
- 5 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 150 g Špagety, Makarony
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 503 kcal
- Sacharidy 30 g
- Tuky 30 g
- Sodík 583 mg
- Bílkoviny 31 g
- Uhlovodany 28 g
- Cholesterol 117.1 mg
- Draslík 520.5 mg
- Vláknina 9743.3 mg
- Vitamín A 9743.3 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.2 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme těstoviny podle návodu na obalu al dente, scedíme a odložíme.
-
2
Plátky lilků rozložíme, osolíme a necháme 20 minut vyplakat. Potom je opláchneme, osušíme papírovými ubrousky, postupně smažíme na oleji po obou stranách dozlatova. Přebytečný olej z nich odstraníme papírovými ubrousky.
-
3
V téže pánvi smažíme na malém ohni, průběžně promícháváme, nakrájenou cibuli a drcený česnek. Vložíme mleté maso a mícháme je, až zhnědne. Případné hrudky rozmačkáme vařečkou. Přidáme rajčata, rajčatový protlak, sůl a pepř, zamícháme. Přivedeme k varu, snížíme teplotu a směs 15-20 minut vaříme.
-
4
V míse smícháme hrášek, macaroni, mozzarellu, čedar, vejce a polovinu parmezánu.
-
5
Na dno vymazané dortové formy položíme doprostřed plátek lilku. Tři čtvrtiny počtu plátků pak rozložíme na dno a po stěnách formy tak, aby se mírně překrývaly. Posypeme polovinou zbylého parmezánu.
-
6
Masovou směs přidáme ke směsi těstovin, hrášku, vejce a strouhaných sýrů a zamícháme. Náplň opatrně naneseme na lilky a mírně přitlačíme. Zbývající plátky lilku pak položíme navrch opět tak, aby se překrývaly, a posypeme zbytkem parmezánu.
-
7
Pokrm zapékáme 25-30 minut dozlatova. Před vyklopením na mísu jej necháme asi 5 minut odpočinout.