Domácí gnocchi s rajčaty

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 95 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 60 g Anglická slanina
  • 500 g Brambory
  • 60 g Cibule
  • 5 g Cukr třtinový
  • 120 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 5 g Sůl
  • 10 g Petržel - nať
  • 10 g Pažitka
  • 10 g Bazalka
  • 150 g Rajčata sušená sterilovaná
  • 425 g Passata (drcená rajčata)
  • 2 kávová lžička Balsamico ocet
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 stroužek Česnek
  • 1 polévková lžíce Olej olivový
  • 3 polévková lžíce Sýr Parmezán
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 440 kcal
  • Sacharidy 54 g
  • Tuky 19 g
  • Sodík 872 mg
  • Bílkoviny 17 g
  • Uhlovodany 32 g
  • Cholesterol 108.9 mg
  • Draslík 1221.3 mg
  • Vláknina 16707.5 mg
  • Vitamín A 16707.5 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 60.9 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Oloupané brambory uvaříme ve vodě, důkladně je scedíme, necháme vychladnout a rozmačkáme. Přidáme žloutek, parmezán a nasekané bylinky, promícháme. Postupně přidáváme mouku, až vznikne mírně lepivé těsto. Hněteme je asi 5 minut, podle potřeby přidáme ještě mouku. Těsto musí být hladké.

  • 2

    Těsto rozdělíme na 4 díly. Z každého dílu utvoříme na mírně pomoučeném válu váleček o průměru asi 2 cm a nakrájíme jej na kousky dlouhé asi 2,5 cm. Na každý kousek vytvoříme vidličkou rýhy, v ruce jej zaoblíme. Noky rozložíme na plech a přikryjeme.

  • 3

    V pánvi ohřejeme lžíci olivového oleje a smažíme na něm česnek a nakrájenou cibuli při střední teplotě asi 5 minut dozlatova.

  • 4

    Přidáme slaninu, za občasného zamíchání asi 5 minut smažíme, až mírně zhnědne.

  • 5

    Přidáme sušená a konzervovaná rajčata, cukr a ocet, osolíme a asi 15 minut zvolna redukujeme. Na závěr přidáme natrhanou bazalku.

  • 6

    Noky postupně vaříme ve slané vodě. Jakmile vyplavou k povrchu (asi za 2 minuty), vyjmeme je naběračkou s otvory, dáme na talíře, zalijeme rajčatovou omáčkou, ozdobíme hoblinkami parmezánu.

Komentáře k receptu