Domácí gnocchi s rajčaty
Suroviny
- 60 g Anglická slanina
- 500 g Brambory
- 60 g Cibule
- 5 g Cukr třtinový
- 120 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 5 g Sůl
- 10 g Petržel - nať
- 10 g Pažitka
- 10 g Bazalka
- 150 g Rajčata sušená sterilovaná
- 425 g Passata (drcená rajčata)
- 2 kávová lžička Balsamico ocet
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- 3 polévková lžíce Sýr Parmezán
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 440 kcal
- Sacharidy 54 g
- Tuky 19 g
- Sodík 872 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 32 g
- Cholesterol 108.9 mg
- Draslík 1221.3 mg
- Vláknina 16707.5 mg
- Vitamín A 16707.5 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 60.9 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupané brambory uvaříme ve vodě, důkladně je scedíme, necháme vychladnout a rozmačkáme. Přidáme žloutek, parmezán a nasekané bylinky, promícháme. Postupně přidáváme mouku, až vznikne mírně lepivé těsto. Hněteme je asi 5 minut, podle potřeby přidáme ještě mouku. Těsto musí být hladké.
-
2
Těsto rozdělíme na 4 díly. Z každého dílu utvoříme na mírně pomoučeném válu váleček o průměru asi 2 cm a nakrájíme jej na kousky dlouhé asi 2,5 cm. Na každý kousek vytvoříme vidličkou rýhy, v ruce jej zaoblíme. Noky rozložíme na plech a přikryjeme.
-
3
V pánvi ohřejeme lžíci olivového oleje a smažíme na něm česnek a nakrájenou cibuli při střední teplotě asi 5 minut dozlatova.
-
4
Přidáme slaninu, za občasného zamíchání asi 5 minut smažíme, až mírně zhnědne.
-
5
Přidáme sušená a konzervovaná rajčata, cukr a ocet, osolíme a asi 15 minut zvolna redukujeme. Na závěr přidáme natrhanou bazalku.
-
6
Noky postupně vaříme ve slané vodě. Jakmile vyplavou k povrchu (asi za 2 minuty), vyjmeme je naběračkou s otvory, dáme na talíře, zalijeme rajčatovou omáčkou, ozdobíme hoblinkami parmezánu.