Zapečená jablka s vanilkovou omáčkou
Suroviny
- 4 kávová lžička Marmeláda višňová
- 1 kávová lžička Citronová kůra
- 8 ks Jablka
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 0.5 ks Pudinkový prášek - vanilkový
- 0.5 l Mléko plnotučné
- 2 polévková lžíce Mandle
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Cukr krupice
- 1 polévková lžíce Rum
- 2 polévková lžíce Cukr krystal
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 684 kcal
- Sacharidy 90 g
- Tuky 35 g
- Sodík 59 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 77 g
- Cholesterol 227.6 mg
- Draslík 524.6 mg
- Vláknina 18118 mg
- Vitamín A 18118 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 19.4 mg
- Vitamín E 4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 854.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Jablka oloupeme a vykrojíme jádřince. Poté jablka potřeme rozpuštěným máslem a do poloviny je obalíme v krystalovém cukru. Ohnivzdornou mísu vymažeme zbylým máslem, kterým jsme potřeli jablka, vložíme do ní jablka, vykrojené otvory po jádřincích vyplníme višňovou marmeládou, jablka posypeme nudličkami mandlí, které jsme spařili a oloupali. Pečeme v troubě předehřáté na 220°C, dokud jablka nezezlátnou.
-
2
Podáváme je politá vanilkovou omáčkou.
-
3
Vanilkovou omáčku připravíme zašleháním pudinku, cukru a žloutků do mléka. Přidáme máslo a nastrouhanou citronovou kůru. Omáčku zahříváme na mírném plameni, stále mícháme, až omáčka zhoustne. Nevaříme, aby se žloutky nesrazily. Na závěr vmícháme rum.