Kuřecí kari s kokosovou omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 350 g Tykev
  • 800 g Kuře
  • 200 g Šalotka
  • 115 g Fazolové lusky zelené
  • 30 g Citronová tráva
  • 200 g Brambory sladké (Batáty)
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Kmín celý
  • 4 kávová lžička Cukr krupice
  • 0.5 kávová lžička Muškátový oříšek
  • 2 kávová lžička Koriandr celý
  • 2 kávová lžička Krevetová pasta
  • 1 ks Galgan
  • 2 ks Kafirové listy
  • 4 ks Chilli paprička zelená
  • 1 hrst Koriandr čerstvý
  • 3 stroužek Česnek
  • 3 dl Vývar drůbeží
  • 2 dl Kokosové mléko
  • 0.17 polévková lžíce Olej rostlinný
  • 3 polévková lžíce Máta
  • 3 polévková lžíce Koriandr čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 770 kcal
  • Sacharidy 36 g
  • Tuky 43 g
  • Sodík 802 mg
  • Bílkoviny 44 g
  • Uhlovodany 33 g
  • Cholesterol 150.2 mg
  • Draslík 1205.6 mg
  • Vláknina 6173.1 mg
  • Vitamín A 6173.1 mg
  • Vitamín B6 1.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 50.4 mg
  • Vitamín E 1.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kuře naporcujeme. Sekáčkem odstraníme nohy a křídla, kůži stáhneme, dolní část stehýnek odřežeme, hrudní koš rozstřihneme kuchyňskými nůžkami, oddělíme spodní část těla. Prsíčka rozdělíme na dvě poloviny, každou pak rozkrojíme ještě napůl.

  • 2

    Scedíme kokosové mléko, hustou sraženinu uchováme. Následně smícháme kokosové mléko s vývarem. Maso vložíme do hrnce a přelijeme připraveným mlékem, přidáme limetkové listy a nezakryté povaříme cca 40 minut. Poté maso vyjmeme, necháme vychladnout a vykostíme.

  • 3

    Mezitím připravíme směs na kari. Koriandrová semínka osmahneme nasucho s kmínem, ve hmoždíři rozetřeme na jemnou hmotu chilli papričky s cukrem a solí. Ke směsi přidáme pražená semínka, voňatku, nadrobno pokrájený galgan, rozmačkaný česnek a na jemno pokrájenou šalotku. Vše důkladně rozdrtíme. Nakonec přidáme krevetovou pastu, nadrobno krájený koriandr i mátu, muškátový oříšek, olej.

  • 4

    Do pánve vlijeme jeden hrnek vývaru z masa, přídáme 4 - 5 lžic směsi na kari a zprudka povaříme, dokud se tekutina zcela neodpaří. Přidáme zbytek vývaru z hrnce, maso, na větší kousky nakrájené brambory, pokrájenou tykev bez semínek a rozpůlené fazolové lusky. Vaříme 10 - 15 min. Nakonec vmícháme sraženinu z kokosového mléka a krátce prohřejeme, aby omáčka zhoustla.

  • 5

    Rozdělíme na talíře, posypeme nasekaným koriandrem a podáváme.

Komentáře k receptu