Kuřecí kari s kokosovou omáčkou
Suroviny
- 350 g Tykev
- 800 g Kuře
- 200 g Šalotka
- 115 g Fazolové lusky zelené
- 30 g Citronová tráva
- 200 g Brambory sladké (Batáty)
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Kmín celý
- 4 kávová lžička Cukr krupice
- 0.5 kávová lžička Muškátový oříšek
- 2 kávová lžička Koriandr celý
- 2 kávová lžička Krevetová pasta
- 1 ks Galgan
- 2 ks Kafirové listy
- 4 ks Chilli paprička zelená
- 1 hrst Koriandr čerstvý
- 3 stroužek Česnek
- 3 dl Vývar drůbeží
- 2 dl Kokosové mléko
- 0.17 polévková lžíce Olej rostlinný
- 3 polévková lžíce Máta
- 3 polévková lžíce Koriandr čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 770 kcal
- Sacharidy 36 g
- Tuky 43 g
- Sodík 802 mg
- Bílkoviny 44 g
- Uhlovodany 33 g
- Cholesterol 150.2 mg
- Draslík 1205.6 mg
- Vláknina 6173.1 mg
- Vitamín A 6173.1 mg
- Vitamín B6 1.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 50.4 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kuře naporcujeme. Sekáčkem odstraníme nohy a křídla, kůži stáhneme, dolní část stehýnek odřežeme, hrudní koš rozstřihneme kuchyňskými nůžkami, oddělíme spodní část těla. Prsíčka rozdělíme na dvě poloviny, každou pak rozkrojíme ještě napůl.
-
2
Scedíme kokosové mléko, hustou sraženinu uchováme. Následně smícháme kokosové mléko s vývarem. Maso vložíme do hrnce a přelijeme připraveným mlékem, přidáme limetkové listy a nezakryté povaříme cca 40 minut. Poté maso vyjmeme, necháme vychladnout a vykostíme.
-
3
Mezitím připravíme směs na kari. Koriandrová semínka osmahneme nasucho s kmínem, ve hmoždíři rozetřeme na jemnou hmotu chilli papričky s cukrem a solí. Ke směsi přidáme pražená semínka, voňatku, nadrobno pokrájený galgan, rozmačkaný česnek a na jemno pokrájenou šalotku. Vše důkladně rozdrtíme. Nakonec přidáme krevetovou pastu, nadrobno krájený koriandr i mátu, muškátový oříšek, olej.
-
4
Do pánve vlijeme jeden hrnek vývaru z masa, přídáme 4 - 5 lžic směsi na kari a zprudka povaříme, dokud se tekutina zcela neodpaří. Přidáme zbytek vývaru z hrnce, maso, na větší kousky nakrájené brambory, pokrájenou tykev bez semínek a rozpůlené fazolové lusky. Vaříme 10 - 15 min. Nakonec vmícháme sraženinu z kokosového mléka a krátce prohřejeme, aby omáčka zhoustla.
-
5
Rozdělíme na talíře, posypeme nasekaným koriandrem a podáváme.