Vlčický králík
Suroviny
- 25 g Celer bulvový
- 60 g Cibule
- 750 g Králičí maso
- 75 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 30 g Mrkev kořen
- 30 g Slanina vepřová
- 25 g Petržel kořen
- 50 g Houby nakládané
- 2.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1.5 kávová lžička Cukr krupice
- 1 kávová lžička Hořčice
- 2 ks Bobkový list
- 4 ks Nové koření celé
- 4 ks Jalovec
- 3 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 75 dl Voda pitná
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 853 kcal
- Sacharidy 35 g
- Tuky 75 g
- Sodík 772 mg
- Bílkoviny 46 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 212.5 mg
- Draslík 728.4 mg
- Vláknina 3640.9 mg
- Vitamín A 3640.9 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.8 mg
- Vitamín E 2.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 20.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kořenovou zeleninu: mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme, nastrouháme na hrubém struhadle. Cibuli očistíme a drobně pokrájíme. Slaninu pokrájíme na proužky. Nakládané hříbky scedíme a necháme odkapat.
-
2
Omytého králíka omyjeme, osušíme, rozporcujeme a prošpikujeme proužky slaniny. Porce králíka ještě osolíme a opepříme.
-
3
V pekáči rozehřejeme olej s máslem, zeleninu osmažíme dozlatova. Pak na zeleninu položíme porce králíka, podlijeme vodou, přidáme bobkový list, nové koření, jalovec, pekáč zakryjeme a dáme do předem vyhřáté trouby péct.
-
4
Králíka pečeme zakrytého pří 250 °C přibližně 30 minut, pak pokrývku odložíme a pečeme při mírnější teplotě (200 °C) přibližně dalších 30 minut. Často maso poléváme šťávou a otáčíme ho.
-
5
Upečeného králíka vyjmeme, odložíme do mísy a zakryjeme, abychom ho uchovali horkého. Zeleninu v pekáči poprášíme moukou, promícháme a osmažíme. Pak omáčku zředíme smetanou a hořčicí. Necháme přejít varem, vyjmeme bobkový list, kuličky koření, omáčku rozmixujeme. Dochutíme podle potřeby solí i podle chuti cukrem. Zamícháme nakládané houby a necháme přejít varem asi 3 minuty.
-
6
Porce králíka poléváme omáčkou a podáváme.