Středočeský kaldoun
Suroviny
- 150 g Celer bulvový
- 20 g Houby sušené
- 5 g Pepř černý celý
- 400 g Kachní drůbky
- 100 g Játra kachní
- 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1 kávová lžička Máslo čerstvé
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Majoránka
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 ks Petržel kořen
- 2 ks Kachní křídla
- 1 ks Kachní krk
- 3 hrst Nudle vlasové
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 špetka Muškátový květ
- 2 stroužek Česnek
- 2.5 l Voda pitná
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Strouhanka
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 392 kcal
- Sacharidy 17 g
- Tuky 84 g
- Sodík 282 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 177.9 mg
- Draslík 521 mg
- Vláknina 6955.5 mg
- Vitamín A 6955.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 70 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 24.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kachní křídla, krk a vnitřnosti vaříme s kořením, solí a kořenovou zeleninou na mírném plameni, až je maso měkké.
-
2
V silnostěnném hrnci usmažíme z másla a mouky světlou jíšku, rozšleháme ji se smetanou a částí scezeného vývaru dohladka. Poté vlijeme zbylý scezený vývar z kachních drobů, pokrájené sušené houby, které jsme půl hodiny namáčeli ve vodě (i s vodou) a vaříme alespoň dvacet minut.
-
3
V mezičase připravíme játrové knedlíčky (nejlépe z kachních jater). Játra umeleme, vmícháme ostatní suroviny a tvoříme v dlaních malé kuličky, které zavaříme do polévky. Přidáme vlasové nudle, obrané a pokrájené kachní maso, muškátový květ, a když polévku dovaříme, vmícháme jemně nasekanou petrželovou nať.