Lasagne plněné masem

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 170 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Máslo čerstvé
  • 150 g Sýr Parmezán
  • 75 g Šunka dušená
  • 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
  • 450 g Hovězí maso mleté
  • 50 g Mouka pšeničná hladká
  • 900 ml Mléko polotučné
  • 15 ml Olej olivový
  • 30 ml Olej olivový
  • 120 ml Hovězí vývar základní
  • 1 kávová lžička Bylinky čerstvé - svazek
  • 0.5 kávová lžička Oregano sušené
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Cibule
  • 0.5 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Celer řapíkatý
  • 1 hrst Bazalka
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 1 stroužek Česnek
  • 1 stroužek Česnek
  • 18 plátek Lasagne
  • 0.5 l Voda pitná
  • 3 polévková lžíce Strouhanka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 787 kcal
  • Sacharidy 40 g
  • Tuky 45 g
  • Sodík 1037 mg
  • Bílkoviny 55 g
  • Uhlovodany 15 g
  • Cholesterol 203.5 mg
  • Draslík 772 mg
  • Vláknina 5942 mg
  • Vitamín A 5942 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 14.5 mg
  • Vitamín E 1.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 20.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V hluboké pánvi zahřejeme olej, vložíme drobně pokrájenou cibuli, občas zamícháme a smažíme 5 minut na mírném ohni, až je cibule měkká.

  • 2

    Vložíme mleté hovězí a pokrájený česnek. Smažíme na mírném ohni 10 minut, mícháme a vařečkou oddělujeme kousky masa. Přisypeme bylinky a dle chuti osolíme a opepříme. Přilijeme polovinu vývaru, pánev přikryjeme a dusíme 25 minut. Občas zamícháme a postupně, jak se tekutina vyvařuje, přiléváme zbývající vývar. Poté vyndáme do mísy a necháme vychladnout.

  • 3

    Mezitím zhotovíme rajskou omáčku. Ve větší pánvi zahřejeme olej, vložíme nadrobno pokrájenou zeleninu a prolisovaný česnek. Často mícháme a smažíme při střední teplotě 10 minut. Poté vložíme nakrájená rajčata. Prázdnou konzervu naplníme vodou a přilijeme do pánve. Přimícháme bylinky a dle chuti osolíme a opepříme. Uvedeme do varu, snížíme teplotu, pánev přikryjeme poklicí a dusíme na mírném ohni 30 minut. Občas zamícháme. Hotovou rajskou omáčku rozmixujeme v kuchyňském robotu.

  • 4

    K mletému masu přidáme vejce, vařenou šunku, strouhanku a 90 g nastrouhaného parmezánu. Promícháme, podle potřeby dochutíme.

  • 5

    Trochu rajské omáčky nalijeme do zapékací mísy. Lasagne potřeme masovou směsí a rozložíme je do zapékací mísy. Omáčkou je přelijeme.

  • 6

    Troubu zahřejeme na 190 stupňů. Připravíme si bílou omáčku. V hluboké pánvi zahřejeme máslo, přisypeme mouku a za stálého míchání smažíme 2 minuty. Poté postupně přiléváme horké mléko. Po každém přilití vznikající omáčku důkladně zamícháme šlehací metlou.

  • 7

    Uvedeme do varu a za stálého míchání vaříme, až je omáčka jemná a hustá. Dle chuti nasypeme nastrouhaný muškátový oříšek. Mírně osolíme a opepříme. Opět zamícháme a odstavíme z plotny.

  • 8

    Plněné lasagne zalijeme bílou omáčkou a posypeme nastrouhaným parmezánem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 45 minut, až se těstoviny zdají být měkké, propíchneme-li je dřevěnou špejlí. Před podáváním necháme 10 minut odstát.

Komentáře k receptu