Lasagne plněné masem
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
- 150 g Sýr Parmezán
- 75 g Šunka dušená
- 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 450 g Hovězí maso mleté
- 50 g Mouka pšeničná hladká
- 900 ml Mléko polotučné
- 15 ml Olej olivový
- 30 ml Olej olivový
- 120 ml Hovězí vývar základní
- 1 kávová lžička Bylinky čerstvé - svazek
- 0.5 kávová lžička Oregano sušené
- 1 ks Cibule
- 1 ks Cibule
- 0.5 ks Mrkev kořen
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Celer řapíkatý
- 1 hrst Bazalka
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 stroužek Česnek
- 1 stroužek Česnek
- 18 plátek Lasagne
- 0.5 l Voda pitná
- 3 polévková lžíce Strouhanka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 787 kcal
- Sacharidy 40 g
- Tuky 45 g
- Sodík 1037 mg
- Bílkoviny 55 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 203.5 mg
- Draslík 772 mg
- Vláknina 5942 mg
- Vitamín A 5942 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 14.5 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 20.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V hluboké pánvi zahřejeme olej, vložíme drobně pokrájenou cibuli, občas zamícháme a smažíme 5 minut na mírném ohni, až je cibule měkká.
-
2
Vložíme mleté hovězí a pokrájený česnek. Smažíme na mírném ohni 10 minut, mícháme a vařečkou oddělujeme kousky masa. Přisypeme bylinky a dle chuti osolíme a opepříme. Přilijeme polovinu vývaru, pánev přikryjeme a dusíme 25 minut. Občas zamícháme a postupně, jak se tekutina vyvařuje, přiléváme zbývající vývar. Poté vyndáme do mísy a necháme vychladnout.
-
3
Mezitím zhotovíme rajskou omáčku. Ve větší pánvi zahřejeme olej, vložíme nadrobno pokrájenou zeleninu a prolisovaný česnek. Často mícháme a smažíme při střední teplotě 10 minut. Poté vložíme nakrájená rajčata. Prázdnou konzervu naplníme vodou a přilijeme do pánve. Přimícháme bylinky a dle chuti osolíme a opepříme. Uvedeme do varu, snížíme teplotu, pánev přikryjeme poklicí a dusíme na mírném ohni 30 minut. Občas zamícháme. Hotovou rajskou omáčku rozmixujeme v kuchyňském robotu.
-
4
K mletému masu přidáme vejce, vařenou šunku, strouhanku a 90 g nastrouhaného parmezánu. Promícháme, podle potřeby dochutíme.
-
5
Trochu rajské omáčky nalijeme do zapékací mísy. Lasagne potřeme masovou směsí a rozložíme je do zapékací mísy. Omáčkou je přelijeme.
-
6
Troubu zahřejeme na 190 stupňů. Připravíme si bílou omáčku. V hluboké pánvi zahřejeme máslo, přisypeme mouku a za stálého míchání smažíme 2 minuty. Poté postupně přiléváme horké mléko. Po každém přilití vznikající omáčku důkladně zamícháme šlehací metlou.
-
7
Uvedeme do varu a za stálého míchání vaříme, až je omáčka jemná a hustá. Dle chuti nasypeme nastrouhaný muškátový oříšek. Mírně osolíme a opepříme. Opět zamícháme a odstavíme z plotny.
-
8
Plněné lasagne zalijeme bílou omáčkou a posypeme nastrouhaným parmezánem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 45 minut, až se těstoviny zdají být měkké, propíchneme-li je dřevěnou špejlí. Před podáváním necháme 10 minut odstát.