Grilovaná nasolená makrela
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 501 kcal
- Sacharidy 37 g
- Tuky 193 g
- Sodík 1944 mg
- Bílkoviny 41 g
- Uhlovodany 28 g
- Cholesterol 120 mg
- Draslík 229.8 mg
- Vláknina 4815 mg
- Vitamín A 4815 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.4 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve připravíme omáčku. V hrnci smícháme sójovou omáčku, cukr a zázvor. Přivedeme k varu a na mírném ohni povaříme cca 2-3 minut. Poté scedíme a necháme vychladnout. Na japonské ředkvičky v malé mističce vymícháme husté těsto z mletého wasabi a vody. Vytvoříme kuličku a odložíme stranou.
-
2
Rybu očistíme, zbavíme vnitřností a i s hlavou důkladně omyjeme a osušíme papírovou utěrkou. Po obou stranách nařízneme několika zářezy, které by měly být hluboké až ke kosti. Do kůže vetřeme sůl, špetku nasypeme i dovnitř. Cca 40 minut necháme odstát. Poté rybu omyjeme pod studenou vodou a zajistíme ji dvěma bambusovými grilovacími jehlami. Jednu vedeme pod okem a druhou nad ním.
-
3
Rozpálíme gril a rybu opékáme 10-12min. Mezitím otočíme a můžeme potřít připravenu omáčkou.
-
4
Makrelu dáme na tác a podáváme se strouhanou mrkví, japonskými ředkvičkami a miskou sójovo-zázvorové omáčky.