Krkonošské kuře plněné zelím
Suroviny
- 200 g Máslo čerstvé
- 100 g Slanina vepřová
- 450 g Zelí kysané
- 80 g Švestky sušené
- 300 g Uzené maso vařené
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Kuře
- 5 dl Voda pitná
- 1.5 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Kmín celý
- 0.5 polévková lžíce Cukr krupice
- 1 polévková lžíce Koření grilovací
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1536 kcal
- Sacharidy 19 g
- Tuky 129 g
- Sodík 1015 mg
- Bílkoviny 71 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 316.6 mg
- Draslík 1034 mg
- Vláknina 6428 mg
- Vitamín A 6428 mg
- Vitamín B6 1.4 mg
- Vitamín B12 0.1 mg
- Vitamín C 39.5 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 49.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kuře omyjeme, osušíme a celé osolíme. Sušené švestky bez pecek omyjeme a pokrájíme.
-
2
Uzené maso a slaninu pokrájíme na nudličky a v hlubší pánvi společně opečeme. Přidáme kysané zelí, promícháme a krátce společně smažíme asi 5 minut. Podle chuti ho dosolíme, opepříme, osladíme a necháme trochu vychladnout, přimícháme švestky a kuře naplníme a sepneme ho párátky. Kuře posypeme hodně kmínem a grilovacím kořením. Pak ho položíme na pekáč, obložíme plátky másla, podlijeme vodou, zakryjeme pokrývkou a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 200°C přibližně 90 minut dozlatova. Během pečení kuře poléváme výpekem, můžeme i vodu k výpeku přidat.
-
3
Upečené kuře se zelím rozporcujeme a podáváme k přílohám podle chuti.