Lasagne s masovými knedlíčky
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
- 50 g Strouhanka
- 800 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 300 g Vepřové maso mleté
- 300 g Hovězí maso mleté
- 50 g Mouka pšeničná hladká
- 750 ml Mléko plnotučné
- 60 ml Olej olivový
- 75 ml Sýr Parmezán
- 1 kávová lžička Bazalka
- 1 kávová lžička Tymián čerstvý
- 1 kávová lžička Oregano sušené
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Muškátový oříšek
- 1 ks Celer řapíkatý
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 7 plátek Lasagne
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 896 kcal
- Sacharidy 42 g
- Tuky 146 g
- Sodík 850 mg
- Bílkoviny 48 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 208.3 mg
- Draslík 1001.8 mg
- Vláknina 9835 mg
- Vitamín A 9835 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 26.7 mg
- Vitamín E 1.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1182.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve zhotovíme masové knedlíčky. Do velké mísy vložíme 175 g hovězího a 175 g vepřového mletého masa. Přidáme vejce, strouhanku, 30 ml nastrouhaného parmezánu, polovinu nakrájené petržele a jeden utřený stroužek česneku. Osolíme a opepříme.
-
2
Vše promícháme dřevěnou měchačkou a poté uhněteme rukama, až získáme jemnou a trochu lepkavou směs.
-
3
Omyjeme si ruce, opláchneme je studenou vodou, dlaněmi uválíme z masové směsi 60 velmi malých kuliček. Masové knedlíčky položíme na plech, necháme je 30 minut chladnout v lednici.
-
4
Mezitím nalijeme mléko pro bešamelovou omáčku do hrnce. Bobkový list natrháme a přidáme spolu s tymiánem do mléka. Mléko uvedeme k varu, odstavíme z plotny, přikryjeme poklicí a necháme louhovat.
-
5
Zhotovíme masovou omáčku. V hluboké pánvi zahřejeme polovinu oleje, vložíme jemně pokrájenou cibuli, mrkev, celer a utřený česnek. Smažíme na mírném ohni 5 minut, až je zelenina měkká, občas zamícháme. Přimícháme zbývající mleté hovězí a vepřové maso a smažíme na mírném ohni 10 minut. Často mícháme. Kousky masa od sebe oddělujeme.
-
6
Osolíme a opepříme, poté nasypeme nakrájená nakládaná rajčata, zbytek petržele a oregano s bazalkou. Důkladně promícháme, přikryjeme a dusíme na mírném ohni 50 minut, občas zamícháme.
-
7
Mezitím ve velké pánvi zahřejeme zbývající olej. Masové knedlíčky smažíme po várkách 7 minut na středním až prudkém ohni, aby byly osmahnuté ze všech stran. Pánví občas zatřeseme, aby se knedlíčky otočily. Hotové masové knedlíčky přendáme na papírové utěrky a necháme oschnout.
-
8
Troubu zahřejeme na 190 stupňů Celsia. Zhotovíme bešamelovou omáčku. Mléko prolijeme cedníkem, tymián a bobkový list odstraníme. Ve středním hrnci zahřejeme máslo, přisypeme mouku a smažíme 2 minuty. Stále mícháme.
-
9
Postupně přiléváme mléko, po každém přidání pořádně zamícháme šlehací metlou. Uvedeme k bodu varu, za stálého míchání vaříme, až je omáčka hustá a jemná. Přidáme nastrouhaný muškátový oříšek. Nakonec osolíme, opepříme, promícháme a odstavíme z plotny.
-
10
Třetinu masové omáčky nalijeme do větší mělké zapékací nádoby.
-
11
Přidáme polovinu masových knedlíčků, zalijeme třetinou bešamelové omáčky a zakryjeme polovinou plátků předvařených lasagní. Vrstvy opakujeme, navrch nalijeme zbývající masovou a bešamelovou omáčku.
-
12
Posypeme zbylým nastrouhaným parmezánem a pečeme 35 minut, až omáčka bublá a povrch je zlatavý. Před podáváním necháme 10 minut odstát.