Plněná pečeně z Úpic
Suroviny
- 600 g Vepřová krkovička
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Kmín celý
- 1.2 dl Voda pitná
- 2 cl Rum
- 0.25 šálek Hrozinky
- 1 šálek Švestky sušené
- 1 šálek Křížaly (sušená jablka)
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Sádlo škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 840 kcal
- Sacharidy 86 g
- Tuky 48 g
- Sodík 449 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 86 g
- Cholesterol 155.9 mg
- Draslík 811.3 mg
- Vláknina 20620 mg
- Vitamín A 20620 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.1 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 24.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vepřovou krkovici (bez kosti) vcelku omyjeme, osušíme a rozřízneme ji tak, že do ní uprostřed uděláme velkou kapsu. Maso uvnitř kapsy a z vnější strany osolíme a opepříme.
-
2
Šálek (2 dl) sušených švestek bez pecek, šálek křížal (sušená jablka) a 1/4 šálku hrozinek promyjeme v sítu a dáme do mísy. Zalijeme je studenou vodou (1 l) a 2 cl rumu na 30 minut.
-
3
Scezené ovoce promícháme a naplníme jím masovou kapsu. Konce uchytíme párátky a maso posypeme kmínem.
-
4
V pekáčku rozpálíme máslo se sádlem a naplněné maso dáme na omastek. Pekáč s masem dáme do předehřáté trouby, přilijeme 1-2 dl vody a za občasného polévání maso upečeme do zlatohněda. Pečeme přibližně 55-70 minut při 220 °C.
-
5
Když maso vyjmeme, výpek zjemníme máslem (2 lžíce). Pečeni nakrájíme na porce a podáváme.