Omáčka z lilků
Suroviny
- 1 kostka Bujón zeleninový
- 450 g Lilek
- 4 g Šafrán
- 30 ml Olej olivový
- 60 ml Víno červené
- 200 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 8 ks Rajčata
- 1 ks Chilli paprička
- 2 hrst Petržel - nať
- 1 hrst Bazalka
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 152 kcal
- Sacharidy 17 g
- Tuky 10 g
- Sodík 74 mg
- Bílkoviny 3 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 726.6 mg
- Vláknina 12197.2 mg
- Vitamín A 12197.2 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 34 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V pánvi zahřejeme olej a vložíme celou chilli papričku, česnek a polovinu nakrájené petržele. Stroužky česneku mírně podrtíme vařečkou, aby pustily více šťávy. Pánev přikryjeme poklicí a smažíme na mírném ohni 10 minut, občas zamícháme.
-
2
Odstraníme chilli papričku. Do pánve vložíme nakrájený lilek spolu se zbytkem petržele a bazalkou. Přilijeme polovinu vody. Do pánve nadrobíme kostku sušeného vývaru a mícháme dokud se nerozpustí. Poté pánev přikryjeme poklicí, často mícháme a dusíme 10 minut.
-
3
Přimícháme oloupaná rajčata pokrájená nadrobno. Poté přilijeme víno, přidáme cukr, šafránový prášek a papriku. Dle chuti osolíme a opepříme a přilijeme zbývající vodu. Promícháme, znovu přikryjeme a povaříme dalších 35 minut. Občas zamícháme. Omáčku ochutnáme a dle potřeby dokořeníme.