Smetanové fazole s kysaným zelím a masem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 95 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Zelí kysané
  • 300 g Vepřový bok
  • 8 g Pepř černý celý
  • 400 g Fazole bílé
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1.5 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Bobkový list
  • 2 stroužek Česnek
  • 1.5 l Voda pitná
  • 1.3 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 3 polévková lžíce Sádlo škvařené
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 952 kcal
  • Sacharidy 74 g
  • Tuky 61 g
  • Sodík 436 mg
  • Bílkoviny 31 g
  • Uhlovodany 11 g
  • Cholesterol 98.5 mg
  • Draslík 336.7 mg
  • Vláknina 4553.5 mg
  • Vitamín A 4553.5 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 26.8 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 11.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Den předem si promyjeme bílé fazole v sítu pod tekoucí vodou, potom je namočíme do hrnce s 1.5 litrem vody.

  • 2

    Druhý den si omyjeme vepřový bůček, pokrájíme ho na kostky, přidáme ho k fazolím se solí (1.5 lžičky), bobkovým listem a celým černým kořením (6 zrnek) a uvaříme fazole s masem doměkka. Vaříme pomalu asi 1 hodinu.

  • 3

    Očistíme si cibuli, česnek, cibuli pokrájíme je nadrobno, česnek prolisujeme.

  • 4

    V druhém hrnci si na sádle zpěníme cibuli, přidáme k ní kysané zelí, které ochutíme 1/2 lžičkou soli, 1 a 1/2 lžičkou cukru, 1/2 lžičkou černého pepře a česnekem. Zelí promícháme a dusíme asi 10 minut. Potom k němu přidáme uvařené fazole s masem a vývarem, krátce povaříme, přimícháme smetanu s rozmíchanou moukou a vaříme dále 5 minut.

Komentáře k receptu