Smetanové fazole s kysaným zelím a masem
Suroviny
- 250 g Zelí kysané
- 300 g Vepřový bok
- 8 g Pepř černý celý
- 400 g Fazole bílé
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1.5 kávová lžička Cukr krupice
- 1 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 2 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 1.3 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 3 polévková lžíce Sádlo škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 952 kcal
- Sacharidy 74 g
- Tuky 61 g
- Sodík 436 mg
- Bílkoviny 31 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 98.5 mg
- Draslík 336.7 mg
- Vláknina 4553.5 mg
- Vitamín A 4553.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 26.8 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Den předem si promyjeme bílé fazole v sítu pod tekoucí vodou, potom je namočíme do hrnce s 1.5 litrem vody.
-
2
Druhý den si omyjeme vepřový bůček, pokrájíme ho na kostky, přidáme ho k fazolím se solí (1.5 lžičky), bobkovým listem a celým černým kořením (6 zrnek) a uvaříme fazole s masem doměkka. Vaříme pomalu asi 1 hodinu.
-
3
Očistíme si cibuli, česnek, cibuli pokrájíme je nadrobno, česnek prolisujeme.
-
4
V druhém hrnci si na sádle zpěníme cibuli, přidáme k ní kysané zelí, které ochutíme 1/2 lžičkou soli, 1 a 1/2 lžičkou cukru, 1/2 lžičkou černého pepře a česnekem. Zelí promícháme a dusíme asi 10 minut. Potom k němu přidáme uvařené fazole s masem a vývarem, krátce povaříme, přimícháme smetanu s rozmíchanou moukou a vaříme dále 5 minut.