Vanilkovo-citronové suflé s pomerančovým likérem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 100 g Cukr krupice
  • 40 ml Likér Grand Marnier
  • 1 ks Citrony
  • 2 ks Vaječný bílek slepičí
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Vanilkový lusk
  • 0.25 l Mléko plnotučné
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Cukr moučkový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 350 kcal
  • Sacharidy 42 g
  • Tuky 15 g
  • Sodík 95 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 33 g
  • Cholesterol 202.3 mg
  • Draslík 127.7 mg
  • Vláknina 2822.5 mg
  • Vitamín A 2822.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 19.3 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 399.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vanilkový lusk podélně rozřízneme a vyškrábneme dřeň. Obojí smícháme s mlékem, zahřejeme a necháme cca 15 minut odstát. Poté lusk vyjmeme.

  • 2

    Mezitím opláchneme citron, osušíme a nastrouháme z něj kůru. Formu na suflé vymažeme máslem, troubu rozpálíme na 220 °C. Vejce rozklepneme, oddělíme žloutky a bílky.

  • 3

    Žloutky našleháme do pěny se 70 g cukru. Vmícháme mouku a po částech mléko. Na mírném ohni zahříváme za stálého míchání, dokud nevznikne hustý krém. Nevaříme, aby se žloutky nesrazily. Na závěr přidáme citronovou kůru a pomerančový likér.

  • 4

    Všechyn bílky vyšleháme do tuhého sněhu, postupně do něj vmícháme zbytek cukru a šleháme další 1/2 minuty. Polovinu sněhu důkladně promícháme se žloutkovým krémem, poté zlehka vmícháme zbytek.

  • 5

    Troubu ztlumíme na 200 °C, hmotu nalijeme do formy a pečeme na střední liště cca 18-20 minut. Suflé musí vyběhnout a zhnědnout. Hotové posypeme moučkovým cukrem a ihned teplé podáváme.

Komentáře k receptu