Vanilkovo-citronové suflé s pomerančovým likérem
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 350 kcal
- Sacharidy 42 g
- Tuky 15 g
- Sodík 95 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 33 g
- Cholesterol 202.3 mg
- Draslík 127.7 mg
- Vláknina 2822.5 mg
- Vitamín A 2822.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 19.3 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 399.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vanilkový lusk podélně rozřízneme a vyškrábneme dřeň. Obojí smícháme s mlékem, zahřejeme a necháme cca 15 minut odstát. Poté lusk vyjmeme.
-
2
Mezitím opláchneme citron, osušíme a nastrouháme z něj kůru. Formu na suflé vymažeme máslem, troubu rozpálíme na 220 °C. Vejce rozklepneme, oddělíme žloutky a bílky.
-
3
Žloutky našleháme do pěny se 70 g cukru. Vmícháme mouku a po částech mléko. Na mírném ohni zahříváme za stálého míchání, dokud nevznikne hustý krém. Nevaříme, aby se žloutky nesrazily. Na závěr přidáme citronovou kůru a pomerančový likér.
-
4
Všechyn bílky vyšleháme do tuhého sněhu, postupně do něj vmícháme zbytek cukru a šleháme další 1/2 minuty. Polovinu sněhu důkladně promícháme se žloutkovým krémem, poté zlehka vmícháme zbytek.
-
5
Troubu ztlumíme na 200 °C, hmotu nalijeme do formy a pečeme na střední liště cca 18-20 minut. Suflé musí vyběhnout a zhnědnout. Hotové posypeme moučkovým cukrem a ihned teplé podáváme.