Lívance s omáčkou z čerstvých švestek
Suroviny
- 750 g Brambory
- 50 g Hrozinky
- 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 750 g Švestky
- 250 g Tvaroh měkký - nízkotučný
- 225 g Cukr krupice
- 0.5 kávová lžička Citronová kůra
- 1 kávová lžička Skořice mletá
- 2 ks Vejce slepičí
- 3 ks Hřebíček
- 1 ks Skořice celá
- 1 špetka Sůl
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 728 kcal
- Sacharidy 131 g
- Tuky 18 g
- Sodík 328 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 122 g
- Cholesterol 146.9 mg
- Draslík 1307.8 mg
- Vláknina 27585 mg
- Vitamín A 27585 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 42.1 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 24.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory omyjeme a vaříme ve slupce 20-25 minut doměkka. Slijeme, horké oloupeme a prolisujeme. Necháme vychladnout. Tvaroh necháme v cedníku důkladně okapat.
-
2
Mezitím opláchneme švestky, odstraníme pecky a nakrájíme na malé kousky. Posypeme 150 g cukru, přidáme skořici a hřebíčky. Cca 30 minut necháme odstát, aby pustily šťávu. Poté přilijeme citronovou šťávu a 3-5 lžic vody. Přivedeme k varu a nezakryté zvolna cca 10 min povaříme, dokud se nezačnou švestky rozpadat. Necháme je vychladnout.
-
3
Do bramborové hmoty vmícháme tvaroh, vejce, mouku a 25 g cukru. Přidáme citronovou kůru, hrozinky, špetku soli a těsto důkladně propracujeme. Na pomoučené pracovní ploše z něj tvarujeme trojúhelníkové lívanečky o velikosti dlaně.
-
4
Ve velké pánvi rozpálíme vždy kousek másla a lívanečky na něm smažíme postupně cca 7 minut po obou stranách dozlatova. Hotové uchováme teplé v troubě předehřáté na 75 °C.
-
5
Zbylý cukr smícháme s mletou skořicí, z omáčky vyjmeme celou skořici a hřebíčky.
-
6
Lívance rozdělíme na talíře, posypeme skořicovým cukrem, doplníme švestkovou omáčkou a ihned podáváme.