Kočičí svatba z Podkrkonoší
Suroviny
- 40 g Sýr Eidam cihla 30%
- 100 g Sádlo škvařené
- 150 g Fazole bílé
- 500 g Vepřová plec
- 80 g Hříbky čerstvé
- 200 g Kroupy ječné
- 4 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Majoránka
- 3 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 4 stroužek Česnek
- 2.9 l Voda pitná
- 0.5 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 914 kcal
- Sacharidy 70 g
- Tuky 53 g
- Sodík 908 mg
- Bílkoviny 39 g
- Uhlovodany 33 g
- Cholesterol 113 mg
- Draslík 1271.7 mg
- Vláknina 24849.2 mg
- Vitamín A 24849.2 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.2 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očistíme 3 cibule a 4 stroužky česneku, z toho 2 cibule a 2 stroužky pokrájíme nadrobno. Čerstvé hříbky omyjeme a pokrájíme na plátky.
-
2
Omyté bílé fazole namočíme na několik hodin do 0.5 l studené vody, potom je dáme vařit do 1 litru vody s 1 lžičkou soli, 1 lžičkou majoránky a bobkovým listem. Vaříme doměkka přibližně 45 minut. Měkké fazole scedíme a dáme do misky. Kroupy dobře propereme, v sítu propláchneme pod tekoucí vodou a dáme vařit do 1 litru vody s 0.5 lžičkou soli. Uvaříme je doměkka, scedíme a dáme do misky.
-
3
Omytou vepřovou plec osušíme, pokrájíme na plátky, které osolíme (přibližně 2 lžičky) a opepříme černým pepřem (1 lžička). V pekáčku rozpálíme sádlo a plátky masa opečeme z každé strany dozlatova. Měkké maso vyjmeme a odložíme do mísy, zakryjeme a uchováme horké. Na výpek dáme pokrájenou cibuli s česnekem a hříbky, promícháme a osmažíme dorůžova. Přilijeme 2 dl vody a dusíme asi 10 minut. Potom k houbám přidáme uvařené kroupy a fazole a dáme na 10 minut do rozehřáté trouby zapéct.
-
4
Plátky horkého masa vložíme na talíře. Polijeme je výpekem s fazolemi a kroupami, každou porci posypeme nastrouhaným sýrem a ozdobíme lístky petrželky.