Sekanina velikonoční s bylinkami
Suroviny
- 250 g Vepřové maso libové
- 250 g Telecí plec
- 250 g Uzené maso vařené
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 6 ks Vaječný bílek slepičí
- 6 ks Vaječný žloutek slepičí
- 8 ks Žemle tuková
- 2 špetka Muškátový oříšek
- 3 stroužek Česnek
- 4 dl Masový vývar
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 3 polévková lžíce Sádlo škvařené
- 1 polévková lžíce Pažitka
- 0.5 polévková lžíce Libeček
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1148 kcal
- Sacharidy 64 g
- Tuky 73 g
- Sodík 751 mg
- Bílkoviny 50 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 662.2 mg
- Draslík 432.4 mg
- Vláknina 586.4 mg
- Vitamín A 586.4 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.8 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1583.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Starší žemle pokrájíme na kostičky, vložíme je do mísy a zalijeme vlažným masovým vývarem. Omytou petrželovou nať, libeček a pažitku drobně pokrájíme.
-
2
Uvařené vepřové, telecí a uzené maso pokrájíme na větší kostičky a dáme do mísy společně s bylinkami k žemlím. Přidáme žloutky, rozetřený česnek, sůl, pepř, muškátový oříšek a směs dobře promícháme. Vaječné bílky vyšleháme na sníh a opatrně zamícháme do masové směsi. Sekaninu dáme ji do zapékací mísy, kterou jsme vymazali sádlem a upečeme v předem vyhřáté troubě.
-
3
Pečeme při 220°C přibližně 40 minut. Až velikonoční sekanina s bylinkami má zlatohnědou kůrku, vyjmeme ji z trouby, necháme chvíli vychladnout a pak ji pokrájíme na plátky.
-
4
Podáváme s přílohami podle chuti, teplou i studenou.