Krkonošské bramborové knedle s uzeným a houbami
Suroviny
- 25 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 350 g Mouka pšeničná hrubá
- 150 g Houby sušené
- 200 g Vepřový bok uzený
- 75 g Krupice dětská
- 400 g Zelí bílé kysané
- 5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 3 ks Cibule
- 2 ks Vejce slepičí
- 7.3 dl Voda pitná
- 1.25 kg Brambory
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.5 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1015 kcal
- Sacharidy 146 g
- Tuky 28 g
- Sodík 1748 mg
- Bílkoviny 46 g
- Uhlovodany 74 g
- Cholesterol 164 mg
- Draslík 2744.6 mg
- Vláknina 34102 mg
- Vitamín A 34102 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 62.1 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 49.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do vody (3 dl) namočíme sušené houby asi na 20 minut.
-
2
Omyjeme brambory, dáme je do vody se solí vařit doměkka (3 litry voda + 1 lžička sůl).
-
3
Mezitím připravíme do knedlíků náplň:
-
4
oloupanou cibuli drobně pokrájíme. Vařený uzený libový bůček nakrájíme na nudličky. V pánvi na másle (2 lžíce) zpěníme cibuli dorůžova. Namočené houby scedíme, drobně pokrájíme, přidáme k cibuli. Dusíme asi 10 minut. Pak k houbám přimícháme rozkvedlaná vejce, omytou, drobně pokrájenou petrželku, pokrájené uzené maso, sůl (asi 1 lžičku) a pepř podle chuti, vše promícháme a usmažíme do ztuhnutí vajíček. Směs necháme vychladnout.
-
5
Uvařené brambory scedíme, oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme do mísy. Přidáme k nim hrubou a hladkou mouku, krupici, sůl (1 lžičku). Směs vymícháme, dáme na pomoučený vál a rukama těsto dobře zpracujeme. Těsto pak vyválíme na placku o síle 1-1.5 cm, nakrájíme rádýlkem čtverce a na každý čtverec dáme asi půl lžíce náplně. Okraje těsta dobře spojíme a vytvoříme si knedlíky. Aby se nám těsto nelepilo na vál, stále si ho podsypáváme hrubou moukou (počítáme asi 50 g navíc).
-
6
Do většího hrnce dáme vařit asi 3-4 litry vody s 2 lžičkami soli.
-
7
Než se nám uvaří voda, oloupeme další 2 cibule, drobně je pokrájíme a na sádle usmažíme dozlatova.
-
8
Když voda přijde k varu, opatrně do ni knedlíky naházíme, promícháme, aby se nám nepřilepily ke dnu, a pomalu je vaříme asi 12 minut.
-
9
Děrovanou naběračkou je vybereme, dáme na talíře, ozdobíme usmaženou cibulkou a podáváme. Jako přílohu přidáme ke každé porci kopeček kysaného zelí.