Šomloji galuška
Suroviny
- 30 g Máslo čerstvé
- 100 g Ořechy vlašské
- 60 g Cukr moučkový
- 100 g Čokoláda na vaření
- 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 200 ml Voda pitná
- 5 ks Vejce slepičí
- 0.5 ks Kypřicí prášek do pečiva
- 2 polévková lžíce Mléko plnotučné
- 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
- 1 polévková lžíce Ořechy vlašské
- 5 polévková lžíce Cukr krupice
- 5 polévková lžíce Mouka polohrubá
- 4 polévková lžíce Rum
- 2 polévková lžíce Olej rostlinný
- 1 polévková lžíce Kakao
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 586 kcal
- Sacharidy 40 g
- Tuky 43 g
- Sodík 72 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 27 g
- Cholesterol 256.5 mg
- Draslík 254.8 mg
- Vláknina 5184 mg
- Vitamín A 5184 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.3 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 20.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V míse ušleháme s cukrem a olejem žloutky, mouku s kypřícím práškem a pevný sníh z bílků. Poté těsto rozdělíme na třetiny. Do jedné vmícháme strouhané ořechy, do druhé kakao a třetí necháme „bílou“. Každý díl postupně upečeme na plechu vymazaném tukem a vysypaném hrubou moukou. Korpusy necháme vychladnout. Poté je krájíme na kostky a vložíme do mísy. Kostky přelijeme rumem smíchaným s mlékem a pod fólií necháme dvě hodiny odležet. Poté přisypeme sekané ořechy, hrozinky a promícháme.
-
2
K servírování použijeme misky, kam klademe lžící vykrájené kostky, poléváme polevou, zdobíme ušlehanou šlehačkou.
-
3
Na polevu rozvaříme ve vodě s cukrem a máslem čokoládu, stále mícháme, až je čokoláda hladká.