Fritované kynuté kuličky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1093 kcal
- Sacharidy 93 g
- Tuky 77 g
- Sodík 240 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 29 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 187.2 mg
- Vláknina 16798 mg
- Vitamín A 16798 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.5 mg
- Vitamín E 30 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mouku vsypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, posypeme lžičkou soli. Do důlku vlijeme olivový olej a poté pomalu přiléváme 200 ml vlažné vody. Vše důkladně cca 10 minut prohněteme rukama na hladké těsto. Zakryjeme fólií a na teplém místě necháme 1-2 hodiny kynout. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
-
2
Mezitím smícháme med s cukrem a 375 ml vody. Přidáme skořici, přivedeme k varu, povaříme cca 5 minut, necháme vychladnout.
-
3
Těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a znovu propracujeme. Ruce si potřeme olejem a z těsta tvoříme kuličky o velikosti vlašských ořechů. Necháme je vychladit.
-
4
Poté rozpálíme olej na fritování a kuličky v něm postupně smažíme po všech stranách 5-7 minut dozlatova. Vyjmeme děrovanou naběračkou, necháme osušit na papírové utěrce, ještě teplé ponoříme do medového sirupu. Rozložíme na tác, pokapeme sirupem, posypeme mletou skořicí a ihned teplé podáváme.