Fritované kynuté kuličky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 350 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 20 g Droždí
  • 100 g Med včelí
  • 1 kávová lžička Skořice mletá
  • 1 ks Skořice celá
  • 1 špetka Sůl
  • 0.29 l Olej slunečnicový
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1093 kcal
  • Sacharidy 93 g
  • Tuky 77 g
  • Sodík 240 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 29 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 187.2 mg
  • Vláknina 16798 mg
  • Vitamín A 16798 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.5 mg
  • Vitamín E 30 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mouku vsypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, posypeme lžičkou soli. Do důlku vlijeme olivový olej a poté pomalu přiléváme 200 ml vlažné vody. Vše důkladně cca 10 minut prohněteme rukama na hladké těsto. Zakryjeme fólií a na teplém místě necháme 1-2 hodiny kynout. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.

  • 2

    Mezitím smícháme med s cukrem a 375 ml vody. Přidáme skořici, přivedeme k varu, povaříme cca 5 minut, necháme vychladnout.

  • 3

    Těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a znovu propracujeme. Ruce si potřeme olejem a z těsta tvoříme kuličky o velikosti vlašských ořechů. Necháme je vychladit.

  • 4

    Poté rozpálíme olej na fritování a kuličky v něm postupně smažíme po všech stranách 5-7 minut dozlatova. Vyjmeme děrovanou naběračkou, necháme osušit na papírové utěrce, ještě teplé ponoříme do medového sirupu. Rozložíme na tác, pokapeme sirupem, posypeme mletou skořicí a ihned teplé podáváme.

Komentáře k receptu