Houbovec s rýží
Suroviny
- 200 g Uzené maso vařené
- 100 g Houby kozák osikový
- 50 g Lišky čerstvé
- 100 g Hříbky čerstvé
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Vejce slepičí
- 2 ks Vaječný bílek slepičí
- 2 stroužek Česnek
- 2.5 dl Mléko polotučné
- 2.5 dl Hovězí vývar základní
- 1 šálek Rýže dlouhozrnná
- 3.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 747 kcal
- Sacharidy 57 g
- Tuky 48 g
- Sodík 435 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 149.9 mg
- Draslík 235.1 mg
- Vláknina 471.3 mg
- Vitamín A 471.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 20.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve si dobře promyjeme šálek rýže (2.5 dl). Dáme ji do hrnce, zalijeme 2,5 dl mléka a 2,5 dl hovězího vývaru. Přivedeme k varu, snížíme teplotu a pod pokličkou vaříme asi 13 minut. Odstavíme a necháme pod pokličkou dojít.
-
2
Uzené uvařené maso pokrájíme na kostičky. Očištěné a omyté hříbky, kozáky a lišky pokrájíme na plátky a v pánvi, na rozpuštěném másle, (1,5 lžíce) houby osolíme (0,5 lžičky), opepříme a podusíme. Když houby vychladnou, přimícháme k nim žloutky, utřený česnek a pokrájené uzené maso. Směs promícháme a přidáme k rýži, dochutíme solí (asi 0,5 lžičky), znovu vše promícháme.
-
3
Bílky vyšleháme na tuhý sníh, zamícháme je zlehka do houbovce, který dáme do máslem (2 lžíce) vymaštěné zapékací mísy a dáme zapéct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při 220 °C přibližně 25-35 minut dozlatova.