Škvarkové bramborové placky
Suroviny
- 500 g Brambory
- 400 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 120 g Vepřové škvarky
- 2 kávová lžička Sůl
- 8 ks Ředkvička
- 1 ks Vejce slepičí
- 4 ks Cibulka jarní
- 2 špetka Pepř bílý
- 2 špetka Sůl mořská
- 2 l Voda pitná
- 3 polévková lžíce Sádlo škvařené
- 0.5 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 681 kcal
- Sacharidy 92 g
- Tuky 18 g
- Sodík 583 mg
- Bílkoviny 38 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 70.1 mg
- Draslík 703.4 mg
- Vláknina 15190.8 mg
- Vitamín A 15190.8 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 25.1 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté brambory dáme uvařit do mírně osolené vody (2 l voda + 1 lžička sůl). Uvařené brambory vaříme asi 30 minut doměkka.
-
2
Mezitím si připravíme salát: omytou jarní cibulku a ředkvičky nakrájíme na kroužky, dáme do mísy s mořskou solí, bílým pepřem a olivovým olejem. Promícháme, dáme vychladit.
-
3
Uvařené brambory scedíme, oloupeme, teplé nastrouháme. V míse smícháme brambory se solí, vejcem a moukou. Pak těsto dobře vypracujeme s drobně pomletými škvarky na pomoučeném vále na tužší těsto, podle potřeby můžeme přidat mouku. Uděláme z něj váleček o průměru asi 8 cm a síle 3 cm. Z každého dílu vyválíme tenkou placku. Plech vymažeme sádlem, necháme ho v předem rozehřáté troubě rozpálit. Pak rychle, ale opatrně, na něj poklademe placky a upečeme je dozlatova. Pečeme 10-15 minut při 220 °C.
-
4
Placky podáváme s ředkvičkovým salátem.