Roštěnky se Skalickou frankovkou
Suroviny
- 20 g Celer bulvový
- 40 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 20 g Mrkev kořen
- 600 g Hovězí maso zadní
- 20 g Petržel kořen
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Citronová kůra
- 1 kávová lžička Citronová šťáva
- 3 ks Cibule
- 4 ks Nové koření celé
- 2 ks Hřebíček
- 0.5 l Hovězí vývar základní
- 1 dl Víno červené
- 2 polévková lžíce Cukr krupice
- 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 369 kcal
- Sacharidy 25 g
- Tuky 23 g
- Sodík 806 mg
- Bílkoviny 37 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 87 mg
- Draslík 270.7 mg
- Vláknina 4461.1 mg
- Vitamín A 4461.1 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 14.4 mg
- Vitamín E 2.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mrkev, celer a petržel a očistíme, omyjeme a pokrájíme je na nudličky. Cibule oloupeme a pokrájíme nadrobno. Omytý citron osušíme a nastrouháme.
-
2
Hovězí zadní maso - roštěnec - omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky, které naklepeme, okrajové blány nakrojíme, osolíme (1,5 lžičky), opepříme a v hrnci na rozpáleném oleji roštěnky z každé strany orestujeme dozlatova. Pak plátky masa vyjmeme a na zbylém tuku si z cukru (2 lžíce) upražíme karamel, přidáme k němu pokrájenou cibuli se zeleninou, rychle promícháme a vrátíme maso zpět. Přilijeme hovězí vývar, nové koření, citronovou kůru a hřebíčky. Vše promícháme, zakryjeme pokličkou a dusíme doměkka přibližně 45-50 minut.
-
3
Měkké roštěnky vyjmeme a dáme je do druhého hrnce. Vývar téměř vyvaříme, přimícháme na zahuštění hladkou mouku, kterou jsme si rozmíchali s několika lžičkami vývaru, omáčku dochutíme solí (0,5 lžičky), pár kapkami citronové šťávy a omáčku přecedíme přes síto na odložené roštěnky.
-
4
Omáčku s masem znovu přivedeme k varu, dochutíme červeným vínem - Skalickou frankovkou, necháme přejít varem a podáváme k přílohám podle chuti.