Česnekové pyré
Suroviny
- 200 g Ředkvička
- 3 g Sůl
- 3 g Pepř černý mletý
- 100 g Celer řapíkatý
- 100 g Cibulka jarní
- 200 g Salát ledový
- 5 g Hořčice
- 450 ml Voda pitná
- 20 ml Citronová šťáva
- 370 ml Olej olivový extra panenský
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Vejce slepičí
- 4 stroužek Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 946 kcal
- Sacharidy 9 g
- Tuky 100 g
- Sodík 415 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 9 g
- Cholesterol 307.8 mg
- Draslík 439.4 mg
- Vláknina 5647.5 mg
- Vitamín A 5647.5 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 25.7 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupaný česnek prolisujeme a ještě rozetřeme špičkou nože. V misce smícháme česnek se solí a vaječnými žloutky, hořčicí, pepřem a citronovou šťávou. Nejlépe dřevěnou špachtlí utřeme všechny suroviny do hladké pěny a potom za stálého šlehání přikapáváme asi 100 ml oleje, aby se zapravil do pěny, ale nesrazil se. Zbytek oleje potom pozvolna přiléváme a stále šleháme, až pěna zhoustne.
-
2
Na podlouhlou misku naskládáme k jedné straně natrhaný ledový salát, nastrouhané ředkvičky, osminky ve vodě uvařených vajec, řapíky celeru a jarní cibulku, česnekové pyré navršíme na druhé straně a zeleninu do něj namáčíme.