Vařené brambory - sedm šťouchů do kucmochu

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 600 g Brambory
  • 120 g Máslo čerstvé
  • 80 g Mák mletý
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1.5 l Voda pitná
  • 6 polévková lžíce Mouka polohrubá
  • 2.5 polévková lžíce Cukr moučkový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 452 kcal
  • Sacharidy 34 g
  • Tuky 33 g
  • Sodík 229 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 34 g
  • Cholesterol 36 mg
  • Draslík 766.7 mg
  • Vláknina 15722 mg
  • Vitamín A 15722 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 17.1 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 39.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mák jemně pomeleme, odložíme do misky a smícháme s moučkovým cukrem.

  • 2

    Oloupané a omyté brambory pokrájíme, dáme je do hrnce s osolenou vodou a uvaříme je téměř doměkka (vaříme 15 minut). Pak brambory scedíme tak, že z nich jen odlijeme a zachytíme 1/2 vývaru. Druhou stranou vařečky do brambor uděláme "sedm šťouchů do kucmochu", tzn.: brambory si setřeseme a uděláme do nich díry. Do těchto otvorů nasypeme polohrubou mouku tak, že otvory budou zasypány a brambory lehce posypané. Hrnec zakryjeme pokličkou a dáme ho na plotnu s velmi nízkou teplotou. Takto je necháme pařit ještě 20 minut, pak brambory vyšleháme na kaši. Pokud je tato kaše "kucmoch" hustá, zředíme ji vývarem z brambor.

  • 3

    Polévkovou lžící, namočenou v másle, vykrajujeme noky, pokládáme na talíře, posypeme mákem smíchaným s cukrem, každou porci polijeme rozpuštěným máslem, a podáváme.

Komentáře k receptu