Lasagne s mletým masem a bešamelovou omáčkou
Suroviny
- 130 g Máslo čerstvé
- 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 400 g Rajčata
- 60 g Sýr Parmezán
- 10 g Bazalka
- 250 g Těstoviny Lasagne
- 400 g Hovězí maso mleté
- 150 ml Víno červené
- 2 kávová lžička Sůl
- 3 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Celer - nať
- 1 ks Cibule
- 1 ks Cuketa
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 l Mléko odtučněné
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 632 kcal
- Sacharidy 59 g
- Tuky 27 g
- Sodík 468 mg
- Bílkoviny 32 g
- Uhlovodany 36 g
- Cholesterol 74.1 mg
- Draslík 475.2 mg
- Vláknina 5144.8 mg
- Vitamín A 5144.8 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10.7 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 26.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na pánvi si rozehřejeme olej, na kterém opečeme za občasného míchání najemno nakrájenou mrkev, celer a cibuli, poté přidáme mleté maso a opékáme 5 minut, nezapomínáme míchat. Když je maso skoro hotové přidáme sůl a pepř a 5 minut maso ještě opékáme.
-
2
Nakonec přilijeme víno a vaříme další 3 minuty. Přidáme rajčatový protlak, rajčata, cuketu a bazalku. Snížíme teplotu na minimum a vaříme další hodinu bez pokličky. Směs stále nezapomínejte občas promíchat a po případně dochutit.
-
3
Než se nám směs uvaří, připravíme si bešamelovou omáčku. V kastrolu rozehřejeme máslo, přimícháme mouku a 1 minutu vaříme. Poté postupně přidáváme mléko a vaříme 10 minut. Když nám začne omáčka tuhnout přidáme muškátový oříšek a parmazán, ochutíme pepřem se solí. Necháme vychladnout. Předehřejeme si troubu na 180°C.
-
4
Čtvrtinu omáčky rozetřeme na dno zapékací mísy a položíme 3 plátky lasagní a přikryjeme zbytkem masové směsi. Směs překryjeme polovinou zbylé omáčky a pokryjeme vrstvou lasagní, na kterou rozetřeme zbytek bešamelové omáčky. Posypeme parmazánem a na vrch naklademe kostičky másla a posypeme pepřem.
-
5
Můžeme péct. Po třiceti minutách pečení zvýšíme teplotu na 200°C a pečeme 15 minut, aby byl povrch křupavý. Po vyjmutí z trouby lasagne hned nekrájíme, počkáme 5 minut a až potom nakrájíme a podáváme.