Lasagne s mletým masem a bešamelovou omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 115 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 130 g Máslo čerstvé
  • 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 400 g Rajčata
  • 60 g Sýr Parmezán
  • 10 g Bazalka
  • 250 g Těstoviny Lasagne
  • 400 g Hovězí maso mleté
  • 150 ml Víno červené
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 3 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 ks Celer - nať
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Cuketa
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 1 l Mléko odtučněné
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 632 kcal
  • Sacharidy 59 g
  • Tuky 27 g
  • Sodík 468 mg
  • Bílkoviny 32 g
  • Uhlovodany 36 g
  • Cholesterol 74.1 mg
  • Draslík 475.2 mg
  • Vláknina 5144.8 mg
  • Vitamín A 5144.8 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 10.7 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 26.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Na pánvi si rozehřejeme olej, na kterém opečeme za občasného míchání najemno nakrájenou mrkev, celer a cibuli, poté přidáme mleté maso a opékáme 5 minut, nezapomínáme míchat. Když je maso skoro hotové přidáme sůl a pepř a 5 minut maso ještě opékáme.

  • 2

    Nakonec přilijeme víno a vaříme další 3 minuty. Přidáme rajčatový protlak, rajčata, cuketu a bazalku. Snížíme teplotu na minimum a vaříme další hodinu bez pokličky. Směs stále nezapomínejte občas promíchat a po případně dochutit.

  • 3

    Než se nám směs uvaří, připravíme si bešamelovou omáčku. V kastrolu rozehřejeme máslo, přimícháme mouku a 1 minutu vaříme. Poté postupně přidáváme mléko a vaříme 10 minut. Když nám začne omáčka tuhnout přidáme muškátový oříšek a parmazán, ochutíme pepřem se solí. Necháme vychladnout. Předehřejeme si troubu na 180°C.

  • 4

    Čtvrtinu omáčky rozetřeme na dno zapékací mísy a položíme 3 plátky lasagní a přikryjeme zbytkem masové směsi. Směs překryjeme polovinou zbylé omáčky a pokryjeme vrstvou lasagní, na kterou rozetřeme zbytek bešamelové omáčky. Posypeme parmazánem a na vrch naklademe kostičky másla a posypeme pepřem.

  • 5

    Můžeme péct. Po třiceti minutách pečení zvýšíme teplotu na 200°C a pečeme 15 minut, aby byl povrch křupavý. Po vyjmutí z trouby lasagne hned nekrájíme, počkáme 5 minut a až potom nakrájíme a podáváme.

Komentáře k receptu