Zelenina na víně
Suroviny
- 180 g Brokolice
- 180 g Žampiony čerstvé
- 180 g Květák
- 300 g Brambory
- 150 ml Vývar zeleninový
- 150 ml Víno bílé
- 150 ml Mléko polotučné
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Mrkev kořen
- 6 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 4 polévková lžíce Sýr Parmezán
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 439 kcal
- Sacharidy 26 g
- Tuky 116 g
- Sodík 601 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 48.6 mg
- Draslík 819.1 mg
- Vláknina 11851.8 mg
- Vitamín A 11851.8 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 73.6 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 37.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory očistíme, omyjeme a nakrájíme na větší kusy. Vsypeme do hnce, podlijeme vodou, osolíme a vaříme 20 minut.
-
2
Uvařené brambory vložíme do mísy a rozšťoucháme. Přimícháme jogurt, 2 lžíce másla, posypeme polovinou strouhaného parmezánu, osolíme a opepříme.
-
3
Na pánvi rozpustíme 2 lžíce másla, přisypeme mouku a rozmícháme na máslovou jíšku. Za stálého míchání jíšku smažíme asi 2 minuty. Podlijeme vývarem, přilijeme mléko a víno. Přivedeme k varu.
-
4
Mrkev nakrájíme na kostičky, květák a brokolici na malé růžičky a žampióny na plátky. Vše přisypeme na pánev do omáčky a vaříme 25 minut.
-
5
Zeleninovou omáčku vlijeme do pekáčku a navrch poklademe bramborovou hmotu. Posypeme druhou polovinou strouhaného parmezánu a dáme zapéct. Pečeme při střední teplotě 40 minut.
-
6
Podáváme jako samostatný chod.