Pistou
Suroviny
- 80 g Bazalka
- 150 g Cuketa
- 200 g Fazole bílé
- 200 g Hrách loupaný
- 80 g Těstoviny konzumní
- 1 ks Cibule
- 1 ks Sýr Parmezán
- 1 ks Rajčata
- 1 ks Celer řapíkatý
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Petržel - nať
- 2 ks Brambory
- 2 ks Mrkev kořen
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Sůl
- 2 stroužek Česnek
- 25 l Vývar zeleninový
- 7 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 4450 kcal
- Sacharidy 568 g
- Tuky 176 g
- Sodík 29671 mg
- Bílkoviny 175 g
- Uhlovodany 517 g
- Cholesterol 129.5 mg
- Draslík 9734.8 mg
- Vláknina 142206 mg
- Vitamín A 142206 mg
- Vitamín B6 5.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 395.8 mg
- Vitamín E 46.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 44.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omáčku pistou si připravíme z lístků bazalky, 1 stroužku česneku a 5 lžic olivového oleje, které rozmixujeme a podle chuti osolíme a opepříme. Připravenou omáčku přendáme do misky, přikryjeme a uložíme do lednice.
-
2
Mrkev očistíme, podélně rozpůlíme a nakrájíme na plátky. Oloupeme brambory, které nejprve nakrájíme na čtvrtky a poté ještě na plátky.
-
3
Vyloupeme hrášek, z fazolek odkrojíme oba konce a nakrájíme na kousky. Cukety podélně rozpůlíme a nakrájíme na plátky.
-
4
V hrnci zahřejeme olej, přidáme prolisovaný česnek a opékáme asi 2 minuty. Přisypeme nakrájenou cibuli a opět ji asi 2 minuty opékáme doměkka. Přidáme mrkev a brambory a opékáme asi půl minuty. Vmícháme zeleninový vývar nebo vodu, hrnec přiklopíme a zhruba 8 minut povaříme.
-
5
Vložíme fazole, cukety, bouquet garni (petrželka, bobkový list, řapíkatý celer), oloupané a nakrájené rajče a drobné těstoviny. Podle chuti osolíme, opepříme a 4 minuty povaříme. Nakonec do směsi vmícháme připravenou omáčku pistou. Podáváme ozdobené hoblinkami parmezánu.