Tzatziki se sezamem
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 132 kcal
- Sacharidy 14 g
- Tuky 7 g
- Sodík 107 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 15.6 mg
- Draslík 512 mg
- Vláknina 2727.4 mg
- Vitamín A 2727.4 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.2 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na čistou utěrku strouháme na hrubo okurky, utěrku za cípy sevřeme a z okurek důkladně vymačkáme všechnu nadbytečnou tekutinu. Tato příprava je velice důležitá, protože omáčka musí být hustá.
-
2
Vymačkanou okurku přendáme do mísy, přidáme jogurt (případně zakysanou smetanu), prolisovaný česnek, nadrobno pokrájený kopr a olivový olej, podle chuti osolíme, opepříme. Směs zakryjeme potravinářskou fólií, vložíme do lednice a necháme nejméně 3 hodiny uležet.
-
3
Před podáváním směs důkladně zamícháme, případně ještě dochutíme a rozdělíme do misek.
-
4
Na suché pánvi opečeme do zlatova sezam, který ještě horký nasypeme na připravené tzatziki v miskách. Nakonec poprášíme kajenským pepřem a ozdobíme snítkami kopru.